Ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Λέσβου η έντονη υποχώρηση της θάλασσας κατά 40 εκατοστά, που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στις ακτές της. Οι επιστήμονες αφενός εξηγούν τους παράγοντες που ενισχύουν αυτό το φαινόμενο και αφετέρου ξεκαθαρίζουν ότι δεν σχετίζεται με τη σεισμική ακολουθία στην Σαντορίνη.
Ο Καθηγητής Ωκεανογραφίας και Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Βασίλης Ζερβάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι «αυτές τις ημέρες έχει υποχωρήσει η στάθμη της θάλασσας και αυτό έχει αποτυπωθεί και στους δύο σταθμηγράφους που έχουμε εγκαταστήσει στους Κόλπους Καλλονής και Γέρας και επιβεβαιώνω ότι έχουν υποχωρήσει τα νερά της θάλασσας κατά 40 cm περίπου», προσθέτοντας ότι στις περιοχές που έχουν μικρές κλήσεις, που η ακτογραμμή είναι επίπεδη μπορεί να σημαίνει αρκετές δεκάδες μέτρα που μπορεί να υποχωρήσει η θάλασσα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Το φαινόμενο αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει λόγω της σεισμικής δραστηριότητaς που φοβάται ο κόσμος. Το τσουνάμι συμβαίνει πάντα μετά από ισχυρό σεισμό», σημείωσε.
‘Όπως είπε ο κ. Ζερβάκης, η υποχώρηση της στάθμης οφείλεται σε τρείς παράγοντες:
«Από τις 4 Φεβρουαρίου περίπου έχουμε ισχυρούς βοριάδες που παρέσυραν ουσιαστικά με απλά λόγια το νερό προς την νότια Μεσόγειο όπου έχουμε αύξηση της στάθμης.
Αυτή την εποχή επίσης ο επικρατεί πολύ κρύο και όλοι ξέρουμε το φαινόμενο της θερμικής διαστολής με αποτέλεσμα η στάθμη κάθε χειμώνα να μειώνεται μερικά εκατοστά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Και ο τρίτος λόγος είναι η αστρονομική παλίρροια που συμβαίνει μετά από πανσέληνο ή νέα σελήνη».
Ο κ. Ζερβάκης επεσήμανε τέλος ότι μετά από ισχυρό σεισμό και μόνο μετά από ενημέρωση για τσουνάμι οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά στις ακτές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ