Ρεπορτάζ: Γιάννης Παναγιωτακόπουλος
Κατόπιν εορτής και μετά τις αποκαλύψεις για την απίστευτη οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί στο Σαρακήνικο της Μήλου, συνεδρίασε εχθές το Δημοτικό Συμβούλιο και αποφάσισε την αναστολή εκτέλεσης όλων των οικοδομικών αδειών, στην ευρύτερη περιοχή από τα Μαντράκια Μήλου έως τον Μίτακα.
Με μεγάλη ένταση, παρουσία πολλών κατοίκων του νησιού, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατέληξε στην ψήφιση ενεργειών που θα προσανατολίζονται στην διακοπή όλων των εργασιών και στην αναστολή όλων των οικοδομικών αδειών, καθώς και στην επικύρωση του χωροταξικού σχεδιασμού που θα μπορεί να προστατέψει τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να παρακολουθήσετε όλο το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο (από το 1:43:00 συζητείται το θέμα του Σαρακήνικου):
Οι καταγγελίες για τις άδειες που έχουν δοθεί στην περιοχή, την αδιαφορία για το ιδιαίτερο φυσικό κάλος της αλλά και για τα σπάνια πετρώματα, που συγκεντρώνουν παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον, έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια. Τα στόματα στην κλειστή κοινωνία του νησιού δύσκολα ανοίγουν, διότι οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί και κάποιοι από αυτούς μεγαλοστελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ιδιοκτήτης του οικοπέδου το οποίο πουλήθηκε στην εταιρία Unique Development που έβγαλε άδεια, προκειμένου να κτιστεί ένα πεντάστερο ξενοδοχείο πάνω στα ηφαιστειογενή πετρώματα της περιοχής, φέρεται –σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων που μίλησαν στη «Ζούγκλα»– να είναι δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου, η οποία τον εξέλεξε και αντιπρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου της Μήλου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο επιχειρηματίας που αγόρασε το οικόπεδο, έλαβε 7 άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με την πρώτη να χρονολογείται το 2018 και τις περισσότερες το 2023. Η προέγκριση των εργασιών είχε δοθεί στις 9 Αυγούστου του 2024, προκειμένου να φτιαχτούν 3 κατοικίες με κολυμβητικές δεξαμενές. Αμέσως μετά έρχεται η οικοδομική άδεια, στις 2 Φεβρουαρίου του 2025, η οποία εκδίδεται κανονικά από τις πολεοδομίες των εκάστοτε δήμων.
Έπαρχος και προϊσταμένη της πολεοδομίας του δήμου Μήλου, είναι η κ. Ελισάβετ Χωριανοπούλου. Τα σκαπτικά μηχανήματα ξεκίνησαν νομότυπα την καταστροφή πετρωμάτων που αποτυπώνουν χιλιάδες χρόνια γεωλογικής ιστορίας. Η ίδια δήλωσε ότι δεν δίνει λογαριασμό στον δήμο για τις άδειες, σύμφωνα με το rodosreport.gr.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όταν πλέον αποκαλύφθηκε το οικολογικό έγκλημα, είχαν σκαφτεί εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα και είχαν αρχίσει να τοποθετούνται τα θεμέλια, παρ’ όλα αυτά, ο δήμαρχος της Μήλου Μανώλης Μικέλης δήλωσε ότι δεν είχε καταλάβει τίποτα. «Προσπαθούμε να ελέγξουμε με όλους τους τρόπους τι είναι σωστό τι είναι λάθος και πώς βγήκαν αυτά τα πράγματα. Η Πολεοδομία είναι υπεύθυνη για κάποιους ελέγχους κτλ. Όλες οι υπηρεσίες που αναφέρατε βασίζονται σε κάποιες νομοθεσίες για να μπορέσουν να εκδώσουν μια άδεια. Το υπουργείο Τουρισμού έδωσε δημόσια απάντηση γ’ αυτό. Θα δούμε πώς δόθηκαν αυτές οι άδειες», τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Mega. Μάλιστα όπως σημείωσε δεν είναι η μοναδική άδεια που έχει δοθεί στην περιοχή.. «Μπορεί να βγουν και τρεις ή τέσσερις τις επόμενες ημέρες».
Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε επανειλημμένως με το γραφείο του δημάρχου και αναμένει ακόμα την επικοινωνία του κ. Μικέλη, προκειμένου να μας εξηγήσει πώς όλα αυτά «διέφυγαν της προσοχής του», όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.
Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Χρήστος Γαλλής μίλησε στη «Ζούγκλα» και αναφέρθηκε στην αμέλεια της δημοτικής αρχής να προλάβει τις προθεσμίες για την κατάθεση του ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης), που θα μπορούσε να προστατέψει τις περιοχές φυσικού κάλους του νησιού που πλήττονται από την άναρχη δόμηση. Μας εξηγεί με ποιόν τρόπο χάθηκαν οι προθεσμίες αφήνοντας την περιοχή απροστάτευτη.
Ακούστε όσα είπε στην «Ζούγκλα» ο κ. Γαλλής:
Η ΚΕΔΕ συντάσσεται με το αίτημα του δήμου Μήλου για την περιβαλλοντική προστασία του νησιού
Πλέον ο δήμος Μήλου τρέχει προκειμένου να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και να σταματήσει την περαιτέρω οικολογική καταστροφή.
Το πρώτο θέμα που απασχόλησε την συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την περασμένη Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, ήταν η περιβαλλοντική προστασία της Μήλου και η καταστροφή της παραλίας του Σαρακήνικου μετά την ξαφνική επέμβαση ιδιωτικής εταιρίας για την ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου χωρητικότητας 300 δωματίων.
Ο δήμαρχος Μήλου Μανώλης Μικέλης ενημερώνοντας το ΔΣ για το θέμα ανέφερε ότι ο δήμος είχε πλήρη άγνοια για την εκδοθείσα οικοδομική άδεια 2.974 τ.μ., καθώς η Πολεοδομία έδωσε μόνο όρους δόμησης, ενώ η άδεια εκδόθηκε από άλλες υπηρεσίες.
Σημείωσε ότι ο δήμος από το 2020 προχώρησε στην επικαιροποίηση της μελέτης ΣΧΟΑΑΠ, η οποία εγκρίθηκε από Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου και σύμφωνα με την οποία η παράκτια ζώνη στο Σαρακήνικο ορίστηκε ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας. Η επικαιροποιημένη μελέτη αποτυπώθηκε στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του δήμου μετά από έγκριση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, ωστόσο το σχέδιο δεν ολοκληρώθηκε και μετά το θέμα που προέκυψε, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι τώρα ξεκινάει για τη Μήλο η εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα το ΔΣ της ΚΕΔΕ συντάσσεται και στηρίζει τα αιτήματα του δήμου Μήλου για την περιβαλλοντική προστασία του νησιού και συγκεκριμένα:
Να εγκριθεί άμεσα το ΣΧΟΟΑΠ και να γίνει έγκαιρη θεσμοθέτηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου. Να αποκατασταθεί το φυσικό τοπίο στο Σαρακήνικο μετά την επέμβαση, να ανασταλούν και να ελεγχθούν όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί στην αναφερόμενη ζώνη προστασίας, μέχρι την έκδοση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή και του ΣΧΟΟΑΠ. Τέλος να ελεγχθούν από την κεντρική διοίκηση όλες οι επενδύσεις και επεμβάσεις που πραγματοποιούνται εντός της προστατευόμενης ζώνης Natura στο δυτικό τμήμα του νησιού.
Μηχανικοί του Δημοσίου κατά υπουργείου Περιβάλλοντος: «Αθωράκιστη θεσμικά η Μήλος»
Με ανακοίνωσή του, το συλλογικό όργανο των μηχανικών του Δημοσίου, τονίζει ότι η ευθύνη για το ξενοδοχείο κοντά στο Σαρακήνικο στη Μήλο δεν ανήκει στην πολεοδομία, ούτε σε κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία, καθώς η οικοδομική άδεια εκδόθηκε αυτόματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ η περιβαλλοντική αδειοδότηση δίνεται μέσω υπεύθυνης δήλωσης.
Την ευθύνη σύμφωνα με τους μηχανικούς του Δημοσίου, φέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος που έχει αφήσει παντελώς αθωράκιστο θεσμικά το Σαρακήνικο, όπως και όλη τη Μήλο, ενώ δεν έχει νομοθετήσει για να ενσωματώσει τη νομολογία του ΣτΕ για την εκτός σχεδίου δόμηση.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ), «το Σαρακήνικο –όπως και ολόκληρη η Μήλος– είναι παντελώς αθωράκιστο θεσμικά ως προς την προστασία του. Δεν είναι δασική έκταση, δεν πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο, δεν ήταν στη ζώνη αιγιαλού, δεν εμπίπτει σε περιοχή Natura 2000, δεν διέπεται από κάποιο άλλο καθεστώς προστασίας».
Επιπλέον η ανακοίνωση της ομοσπονδίας σημειώνει ότι το τοπικό συμβούλιο αρχιτεκτονικής (γνωμοδοτικό όργανο) έχει δηλώσει εδώ και ένα μήνα αδυναμία να εξετάσει ουσιαστικά τις εκατοντάδες εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς έχει την αρμοδιότητα επτά νησιών. «Με την εσκεμμένη αυτή απραξία η πολιτεία δίνει “γη και ύδωρ” στα μεγάλα τουριστικά συμφέροντα που έχουν αφεθεί ανεξέλεγκτα να καταστρέφουν το μοναδικό ελληνικό τοπίο», τονίζει.