Η λάμψη του Χαβιέρ Μιλέι φαίνεται να ξεθωριάζει. Μια ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων 14 μηνών διακυβέρνησης του Αργεντινού προέδρου.

Την Παρασκευή, ο Μιλέι προέτρεψε τους ακολούθους του να επενδύσουν στη $Libra, μια νέα κρυπτονομίσματα, την οποία παρουσίασε ως εργαλείο χρηματοδότησης μικρών επιχειρηματιών. Μέσα σε λίγα λεπτά, η αξία του νομίσματος εκτινάχθηκε, φτάνοντας παγκόσμια κεφαλαιοποίηση 4 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, αποδείχθηκε πως επρόκειτο για χρηματιστηριακή απάτη: οι λίγοι που είχαν αγοράσει πριν από την ανάρτηση του Μιλέι πούλησαν αμέσως με μεγάλο κέρδος, αφήνοντας χιλιάδες ανυποψίαστους επενδυτές εγκλωβισμένους.

Μόλις έγινε αντιληπτό το «pump and dump», ο Μιλέι διέγραψε την ανάρτησή του, δηλώνοντας πως δεν είχε «ενημερωθεί επαρκώς» για το θέμα. Από εκείνη τη στιγμή, η κρίση πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Κοινοβουλευτικές και δικαστικές πιέσεις στον Μιλέι

Στο καλύτερο σενάριο, ο πρόεδρος έπεσε θύμα εξαπάτησης από επιχειρηματίες που εκμεταλλεύτηκαν το όνομά του. Στο χειρότερο, εμπλέκεται άμεσα σε υπόθεση χρηματοοικονομικής απάτης.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες:

– Στο Κογκρέσο, έχουν κατατεθεί αιτήματα για καθαίρεση του Μιλέι μέσω μομφής.

– Στη Δικαιοσύνη, ξεκίνησε έρευνα για απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

– Στις ΗΠΑ, δικηγορικό γραφείο κατέθεσε μήνυση κατά του Μιλέι και των εταιρειών πίσω από το $Libra, υποστηρίζοντας ότι παραβίασαν τη νομοθεσία της SEC (Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς).

Οι εταιρείες που φέρονται να εμπλέκονται είναι:

– Kip Protocol (ιδιοκτησία του Χουλιάν Πεχ)

– Kelsier Ventures (του Αμερικανού Χέιντεν Μαρκ Ντέιβις)

– Εταιρείες του Αργεντινού επενδυτή Μαουρίσιο Νοβέλι, ο οποίος παλιότερα διοργάνωνε σεμινάρια οικονομίας με τον Μιλέι ως καθηγητή το 2021.

Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν αν οι παραπάνω λειτουργούσαν χωρίς άδεια, ενώ η νομιμότητα της κυκλοφορίας του $Libra μπαίνει στο μικροσκόπιο.

 Η «επεξεργασμένη» συνέντευξη και η παρέμβαση Καπούτο

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Μιλέι επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες μέσω συνέντευξης στο κανάλι TN. Προσπάθησε να υποβαθμίσει την υπόθεση λέγοντας ότι «οι αγορές κρυπτονομισμάτων είναι σαν τα καζίνο», άρα όσοι επένδυσαν το έκαναν «με δική τους ευθύνη».

Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης αρχικά ένιωσε ικανοποίηση, θεωρώντας πως το θέμα θα εκτονωθεί. Ωστόσο, μια διαρροή από τα παρασκήνια της συνέντευξης έριξε λάδι στη φωτιά.

Σε μη προβεβλημένο απόσπασμα, ο Σαντιάγκο Καπούτο (στενός σύμβουλος και πανίσχυρος άνδρας της κυβέρνησης) παρενέβη και διέκοψε τον δημοσιογράφο, τη στιγμή που αυτός πίεζε τον Μιλέι να παραδεχθεί ότι, εκτός από απλός πολίτης, είναι πρόεδρος της χώρας και έχει μεγαλύτερη ευθύνη.

Το στιγμιότυπο προκαλεί καταιγιστικές αντιδράσεις, καθώς ερμηνεύεται ως απόπειρα φίμωσης της δημοσιογραφίας και απόδειξη ότι το επιτελείο του Μιλέι ανησυχεί για νομικές συνέπειες.

Ρήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο – Οργή Μαουρίσιο Μάκρι

Το σκάνδαλο δημιουργεί εσωτερικές τριβές στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

– Ο εκπρόσωπος Τύπου, Μανουέλ Αντόρνι, άδειασε εμμέσως τον Καπούτο, λέγοντας πως ο Μιλέι τον επέκρινε για την παρέμβασή του στη συνέντευξη.

– Ο πρώην πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι (πιθανός μελλοντικός σύμμαχος του Μιλέι) καταφέρθηκε εναντίον του, δηλώνοντας:

«Είδαμε έναν απρόσεκτο πρόεδρο, περικυκλωμένο από κακούς συμβούλους. Αυτή η υπόθεση είναι σκάνδαλο και πρέπει να διερευνηθεί σοβαρά. Καλύτερα να μάθουμε τι συνέβη από τώρα, πριν μας το πουν η SEC και το FBI.»

Ο Μάκρι και ο Μιλέι βρίσκονται εδώ και μήνες σε ένα παιχνίδι εξουσίας. Ο Μιλέι προσπαθεί να απορροφήσει το κόμμα του Μάκρι, αλλά ο πρώην πρόεδρος θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο και να διαπραγματευτεί σκληρά το πολιτικό του μέλλον.

Το πραγματικό πρόβλημα του Μιλέι: Η ζημιά στην εικόνα του

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Μιλέι δεν είναι η νομική του θέση, αλλά η ζημιά στην εικόνα του.

Ο πρόεδρος έχει χτίσει το αφήγημά του ως οικονομικός γκουρού και άνθρωπος που καταλαβαίνει τις αγορές καλύτερα από οποιονδήποτε. Αν δεν ευθύνεται για απάτη, τότε πρέπει να παραδεχθεί ότι εξαπατήθηκε, κάτι που θα υπονομεύσει το κύρος του.

Προκειμένου να περιορίσει τη ζημιά, ο ίδιος υποσχέθηκε να βάλει «τείχος προστασίας» απέναντι σε συμβούλους που προσπαθούν να του «πουλήσουν» επικίνδυνες ιδέες.

Το μεγαλύτερο πολιτικό πλήγμα του Μιλέι, ωστόσο, είναι η αίσθηση ότι ο «Βασιλιάς των Ουρανών» –όπως του αρέσει να αυτοαποκαλείται– αποκαλύφθηκε γυμνός.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *