Διεθνή ΜΜΕ, επικαλούμενα αξιωματούχους από τη Δύση, μετέδωσαν ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα προτείνουν στις ΗΠΑ να αναπτυχθούν τουλάχιστον 30.000 στρατιώτες από ευρωπαϊκές χώρες στο ουκρανικό έδαφος, με τη Ρωσία να αντιδρά άμεσα.
Τα Δυτικά στρατεύματα, με βάση αυτό το σχέδιο, θα αναπτυχθούν στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας
Το φημολογούμενο σχέδιο το οποίο φαίνεται ότι θα προτείνουν Εμανουέλ Μακρόν και Κιρ Στάρμερ στον Ντόναλντ Τραμπ στην επίσκεψή τους στην Αμερική απέρριψε το Κρεμλίνο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε ενημέρωση δημοσιογράφων ότι: «Η ανάπτυξη στρατευμάτων χωρών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν μπορεί να είναι αποδεκτή για τη Ρωσία».
Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, το ίδιο είχε δηλώσει νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Τι προβλέπει το σχέδιο στο οποίο αντιδρά η Ρωσία
Για το σχέδιο Γαλλίας και Βρετανίας είχαν γράψει νωρίτερα οι Financial Times, ενώ και η Daily Telegraph σημείωνε, επικαλούμενη Δυτικούς αξιωματούχους, ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Κιέβου προτίθενται να προτείνουν στην Ουάσινγκτον να αναπτύξουν τουλάχιστον 30.000 στρατιώτες από ευρωπαϊκές χώρες στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Κιρ Στάρμερ θα παρουσιάσει την πρόταση στον Ντόναλντ Τραμπ την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ γίνεται λόγος για κοινό σχέδιο Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας.
Τα Δυτικά στρατεύματα, με βάση αυτό το σχέδιο, θα αναπτυχθούν στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, ανάμεσά τους στις Πολτάβα, Ντνιπροπετρόφσκ και Κριβόι Ρογκ, όπως και σε βασικά λιμάνια και ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις υποδομών.
Συγκεκριμένη αναφορά γίνεται για τα πυρηνικά εργοστάσια, με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και του ρωσικού στρατού.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα στρατεύματα θα χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό τεχνικά μέσα παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων δορυφόρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αναγνωριστικών αεροσκαφών, προκειμένου να παρακολουθούν την κατάσταση κατά μήκος της γραμμής εμπλοκής όπου θα σταθμεύουν οι ουκρανικές δυνάμεις.
Ο Στάρμερ έχει εκφράσει την προθυμία του να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία ως εγγύηση ασφαλείας για τις αρχές του Κιέβου προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση. Ωστόσο, έχει τονίσει ότι κάθε ενδεχόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα πρέπει να υποστηρίζεται από αμερικανικές εγγυήσεις, διότι διαφορετικά όλα τα μέτρα αποτροπής της Ρωσίας θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά.
Σύμφωνα με το TASS, η Μόσχα έχει επανειλημμένα εκφράσει την αρνητική της στάση απέναντι στην ιδέα της ανάπτυξης ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία με το πρόσχημα μιας ειρηνευτικής αποστολής.
Σύμφωνα με τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο, αυτό δεν θα σηματοδοτούσε τίποτα άλλο παρά ένα βήμα προς την κλιμάκωση.