Ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δρ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, τόνισε ότι το ποσοστό της αυθαίρετης δόμησης στο νησί της Σαντορίνης είναι σχεδόν στο 100%. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι υπάρχει πολύ μεγάλη δόμηση στην Καλντέρα και έχει χαλάσει την εικόνα του χαρακτηριστικού γνωρίσματος του νησιού.
«Η Καλντέρα έχει υπερδομηθεί και θα έπρεπε να υπάρξουν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν ενδεχομένως για τη στατική επάρκεια» τόνισε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο δρ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, τόνισε ακόμη: «Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό αυθαίρετης δόμησης, το οποίο έχει εντοπιστεί σε βαθμό που μπορεί να έρθει σε ευθεία σύγκριση με τη νόμιμη δόμηση. Η βάση δεδομένων που έχουμε για τα αυθαίρετα μας δίνει και στοιχεία αναφορικά με το ποσοστό σε σχέση με την κανονική δόμηση. Ενδέχεται, όμως, αυτός ο αριθμός να μην είναι ο τελικός. Να είναι και μεγαλύτερος, γιατί δεν είμαστε σίγουροι πως έχει δηλωθεί το σύνολο των αυθαιρέτων. Συνεπώς, πράγματι υπάρχει ένα ποσοστό αυθαίρετης δόμησης που είναι μεγαλύτερο από πολλές άλλες νησιωτικές περιοχές, και μάλιστα δεν σημαίνει πως αυτό το νούμερο είναι το τελικό. Το ποσοστό είναι σίγουρα προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω».
Η αυθαίρετη δόμηση στο 100%
Για το ποσοστό της αυθαίρετης δόμησης στο νησί της Σαντορίνης ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ είπε ότι:
«Είναι σχεδόν στο 100%. Όση είναι η νόμιμη δόμηση, δηλαδή, είναι σχεδόν και η παράνομη. Ποια συμπεράσματα προκύπτουν από την εν γένει τακτική και δράση των κατοίκων και των επενδυτών κατά τα προηγούμενα χρόνια; Το νησί , ιδιαίτερα στην περιοχή της Καλντέρας και σε περιοχές που έχουν έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, έχει αναπτύξει αρκετά σημαντική κτιριακή ανάπτυξη. Τόσο για χρήσεις κατοικίας, που έχουν μετατραπεί σε βραχυχρόνιας μίσθωσης, όσο για χρήση τουριστικής αναψυχής. Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της φέρουσας ικανότητας, το νησί πρωτίστως έχει ένα σημαντικό ποσοστό δόμησης. Δεν θα το έλεγα υπερδόμηση, γιατί, αν κοιτάξει κάποιος σε σχέση με τη συνολική επιφάνεια της έκτασής του, είναι μικρό το ποσοστό εδαφοκάλυψης. Αυτή η διάσπαρτη διάχυση έχει αλλοιώσει αρκετά τη φυσιογνωμία και έχει χαλάσει την εικόνα του χαρακτηριστικού γνωρίσματος του νησιού. Έχουν αλλοιωθεί τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας της Σαντορίνης».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
-«Δεν μπορώ να πω ότι το νησί έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του ως προς τη δόμηση νέων οικοδομών», απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ και σημείωσε ότι:
-«Αν πάρουμε τα ποσοστά της εδαφοκάλυψης, σε κάτι λιγότερο από το 5% φαίνεται πως έχουμε σφραγισμένες επιφάνειες (δηλαδή δρόμοι, περιβάλλων χώρος και κτίρια). Δεν είναι υπερβολικά κορεσμένη.Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση στην Καλντέρα, σε βαθμό που φαίνεται έντονη πυκνότητα, και η μορφή που έχει η τυπολογία των κτιρίων, ιδιαίτερα με τον τρόπο που έχουν αναπτυχθεί , π.χ. με τα υπόσκαφα. Από την άλλη, έχουμε διάσπαρτες μονάδες, στο αγροτικό τοπίο της Σαντορίνης. Αυτό δίνει εικόνα μεγάλης διάχυσης της δόμησης, ωστόσο μαθηματικά και στατιστικά δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει υπερδόμηση στο σύνολο του νησιού».
Η υπερδόμηση στην Καλντέρα
Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
-«Υπάρχει υπερδόμηση στην Καλντέρα, αυτό μπορούμε να το πούμε. Έχει υπερδομηθεί και θα έπρεπε να υπάρξουν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν ενδεχομένως για τη στατική επάρκεια»
Για την τήρηση του νέου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στο νησί και την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, ο κος Μπακογιάννης είπε ότι:«Η εφαρμογή της νομοθεσίας είναι στην ευθύνη της Πολεοδομίας, η Πολεοδομία ανήκει στον δήμο, άρα έχει και τον έλεγχο της εφαρμογής των κανονισμών που θα προκύψουν από το ΕΠΣ. Παράλληλα, για την αυθαίρετη δόμηση θα έχει ευθύνη το υπουργείο καθημερινά με ένα ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, με δορυφορικές φωτογραφίες, τις οποίες θα συσχετίσουμε με το σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών, άρα θα γνωρίζουμε σε real time αν κάποια κατασκευή είναι νόμιμη ή παράνομη, έτσι ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε άμεσα επιβάλλοντας πρόστιμα και απαιτώντας από τον ιδιοκτήτη να κατεδαφίσει εντός 30 ημερών. Ειδάλλως, θα διώκεται και ποινικά και με πολύ μεγάλα πρόστιμα, που θα χρεώνονται στην ΑΑΔΕ. Το σύστημα είναι στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας».