Συνεχίζονται οι διεθνείς διαβουλεύσεις για την επίτευξη μίας ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, με τις ΗΠΑ να «λύνουν και να δένουν», ταράσσοντας τα νερά, τηρώντας μία αρκετά ασταθή και μπερδεμένη στάση.

Η «στροφή» Τραμπ;

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε πορεία την Παρασκευή και δήλωσε ότι η Ρωσία όντως εισέβαλε στην Ουκρανία και ότι το Κίεβο θα υπογράψει σύντομα συμφωνία για τα ορυκτά με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει την Τρίτη ότι η Ουκρανία «δεν έπρεπε ποτέ να ξεκινήσει» τον πόλεμο πριν από τρία χρόνια, προκαλώντας κύμα επικρίσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Πιεζόμενος για το θέμα σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Fox News την Παρασκευή, αναγνώρισε ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία με εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η Ρωσία επιτέθηκε, αλλά δεν έπρεπε να τον αφήσουν να επιτεθεί», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έπρεπε να είχαν λάβει μέτρα για να αποτρέψουν την εισβολή, σύμφωνα με το Reuters.

Αργότερα, ο Τραμπ προέβλεψε ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία για τα ορυκτά.

«Θα υπογράψουμε μια συμφωνία, ελπίζω στο επόμενο αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, όταν ρωτήθηκε για μια πιθανή συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ξεχωριστά την Παρασκευή ότι ουκρανικές και αμερικανικές ομάδες εργάζονταν πάνω σε ένα σχέδιο συμφωνίας. «Ελπίζω για … ένα δίκαιο αποτέλεσμα», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του μετά από έντονες ανταλλαγές απόψεων αυτή την εβδομάδα μεταξύ των δύο ηγετών.

Φόβοι για εξαναγκασμό της Ουκρανίας σε συμφωνία

Ο Τραμπ κατήγγειλε τον Ζελένσκι ως «δικτάτορα» την Τετάρτη και προειδοποίησε ότι έπρεπε να κινηθεί γρήγορα για να εξασφαλίσει την ειρήνη με τη Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρία χρόνια, αλλιώς θα κινδύνευε να χάσει τη χώρα του.

Η αλλαγή τόνου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον σημαντικότερο υποστηρικτή της Ουκρανίας, έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και έχει υποδαυλίσει τους φόβους ότι το Κίεβο θα μπορούσε να εξαναγκαστεί σε μια ειρηνευτική συμφωνία που θα ευνοεί τον Πούτιν.

Ο Ζελένσκι είχε πει ότι ο Τραμπ ήταν παγιδευμένος σε μια «φούσκα παραπληροφόρησης», αλλά αργότερα μετρίασε τις δηλώσεις του και είπε ότι ελπίζει σε αμερικανικό πραγματισμό.

Ο Ζελένσκι απέρριψε την Τετάρτη τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε ορυκτό πλούτο από την Ουκρανία για να ξεπληρώσει την Ουάσινγκτον για τη βοήθεια σε καιρό πολέμου, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν παράσχει ούτε κατά διάνοια αυτό το ποσό μέχρι στιγμής και δεν προσέφεραν συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας στη συμφωνία.

Η Ουκρανία διαθέτει πολύτιμα κοιτάσματα στρατηγικών ορυκτών που επιθυμούν οι ΗΠΑ. Αυτά περιλαμβάνουν ουράνιο, λίθιο, κοβάλτιο, σπάνιες γαίες και άλλα και χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές όπως οι μπαταρίες, η τεχνολογία και η αεροδιαστημική.

Η πρόταση των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν στην πρόταση για λήψη απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που προτρέπει σε «ταχύ τερματισμό» του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς, ωστόσο, να γίνει αναφορά στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Δευτέρα.

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πίεση επί του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το σχέδιο της απόφασης «προτρέπει σε ταχύ τερματισμό του πολέμου και σε μία βιώσιμη ειρήνη ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία». Είναι μία «λακωνική» διατύπωση πολύ διαφορετική από τα προηγούμενα κείμενα της Γενικής Συνέλευσης που υποστήριζαν την Ουκρανία καταδικάζοντας την ρωσική εισβολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ Μάρκο Ρούμπιο ζήτησε από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να εγκρίνουν την «απλή» και «ιστορική» νέα απόφαση.

Διαφορετική στάση κρατά ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, στρατηγός Κιθ Κέλογκ, εξήρε τον Ζελένσκι ως «μαχόμενο και θαρραλέο ηγέτη ενός έθνους σε πόλεμο», κρατώντας αρκετά διαφορετικό τόνο από τον Τραμπ, ο οποίος αποκάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας «δικτάτορα».

Ο Κέλογκ αναχώρησε από το Κίεβο την Παρασκευή μετά από τριήμερη επίσκεψη. Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι είχε «εκτεταμένες και θετικές συζητήσεις» με τον Ζελένσκι και την «ταλαντούχα ομάδα εθνικής ασφάλειας» του. «Μια μακρά και έντονη ημέρα με την ανώτερη ηγεσία της Ουκρανίας», ανέφερε.

Οι αισιόδοξες παρατηρήσεις του στρατηγού έρχονται σε πλήρη αντίθεση με εκείνες του Αμερικανού προέδρου και της συνοδείας του, οι οποίοι επιτέθηκαν στον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους εβδομάδας. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Ουκρανία ήταν υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία και κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι έκανε «κακή δουλειά», τονίζει ο Guardian.

Ο Κέλογκ είναι γνωστό ότι είναι ο πιο φιλοουκρανικός από την ανώτερη ομάδα του Τραμπ. Παρ’ όλα αυτά, η διαφορά στη ρητορική υποδηλώνει μια χαοτική και αντιφατική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική από έναν Λευκό Οίκο που έχει απορρίψει την Ουκρανία ως σύμμαχο και έχει ταχθεί δημοσίως στο πλευρό της Μόσχας.

Δεύτερη συνάντηση ΗΠΑ-Ρωσίας το επόμενο δεκαπενθήμερο

Μια δεύτερη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μετέδωσε το Σάββατο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον πραγματοποίησαν την Τρίτη τις πρώτες τους συνομιλίες για τον τερματισμό του σχεδόν τριετούς πολέμου στην Ουκρανία, με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων και την προετοιμασία για την ολοκλήρωση της σύγκρουσης.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε τρίτη χώρα και ο συγκεκριμένος τόπος αναμένεται να συμφωνηθεί, δήλωσε ο Ριαμπκόφ στο RIA σε συνέντευξή του, χωρίς να κατονομάσει ποιοι θα συμμετάσχουν από τη ρωσική ή την αμερικανική πλευρά, υποστηρίζει το Reuters.

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε δύο παράλληλες, αλλά, φυσικά, σε κάποιο βαθμό, πολιτικά αλληλένδετες διαδρομές: η μία είναι οι ουκρανικές υποθέσεις και η άλλη οι διμερείς», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

«Ένας διάλογος για τη στρατηγική σταθερότητα και τον έλεγχο των εξοπλισμών είναι δυνατός όταν βλέπουμε ορατές αλλαγές προς το καλύτερο στην αμερικανική πολιτική», πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα μπορούσαν να συζητήσουν τη Μέση Ανατολή.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η αρχική συνάντηση την περασμένη εβδομάδα επικεντρώθηκε κυρίως στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, οι οποίες ήταν ένα «πολύ, πολύ σημαντικό βήμα» προς την επίτευξη διευθέτησης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι μια προσωπική συνάντηση μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανή αυτόν τον μήνα. Και οι δύο άνδρες έχουν δηλώσει ότι θέλουν να συναντηθούν.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *