Οι αρχές μιας πόλης στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το άνοιγμα τεράστιων λάκκων που απειλούν εκατοντάδες σπίτια (φωτογραφία πάνω από Mauricio Marinho/Reuters).
Αρκετά κτίρια στο Buriticupu, στην πολιτεία Μαρανάο, στον Αμαζόνιο έχουν ήδη καταστραφεί και περίπου 1.200 άνθρωποι από έναν πληθυσμό 55.000 κατοίκων κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους σε μια άβυσσο, που διαρκώς διευρύνεται.
Οι βροχές διαβρώνουν σιγά-σιγά τα εδάφη που γίνονται ευάλωτα λόγω της αμμώδους φύσης τους, καθώς και ενός συνδυασμού κακοσχεδιασμένων οικοδομικών εργασιών και αποψίλωσης των δασών
«Στο διάστημα των τελευταίων μηνών, οι διαστάσεις έχουν επεκταθεί εκθετικά, πλησιάζοντας ουσιαστικά πιο κοντά στις κατοικίες», ανέφερε ένα έκτακτο διάταγμα που εκδόθηκε από την κυβέρνηση της πόλης νωρίτερα αυτόν τον μήνα για τις καταβόθρες.
La ciudad de Buriticupu en Maranhão, Brasil, declara Estado de Calamidad Pública debido a los Barrancos. La ciudad corre el riesgo de dejar de existir si los barrancos continúan avanzando.#Brasil #Maranhão #Buriticupú #Voçoroca #Desatre #Soterramento
📹: Marinho drone pic.twitter.com/FFNsB2wv8f— Wenzel Nicacio (@WenzelNicacio) February 15, 2025
Κλιμάκωση
Το φαινόμενο αποτελεί κλιμάκωση ενός προβλήματος που οι κάτοικοι του Buriticupu παρακολουθούν να εξελίσσεται τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς οι βροχές διαβρώνουν σιγά-σιγά τα εδάφη που γίνονται ευάλωτα λόγω της αμμώδους φύσης τους, καθώς και ενός συνδυασμού κακοσχεδιασμένων οικοδομικών εργασιών και αποψίλωσης των δασών, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Οι μεγάλες διαβρώσεις του εδάφους είναι γνωστές στη Βραζιλία ως «voçoroca», μια λέξη ιθαγενούς προέλευσης που σημαίνει «σκίζω τη γη» και είναι ισοδύναμη με τις καταβόθρες.
#Brazilian city in #Amazon declares #emergency after huge sinkholes appear.
In #Buriticupu, about 1,200 people risk losing their homes, and residents have seen the problem escalate in 30 years.@guardian
📸 Mauricio Marinho/Reuters pic.twitter.com/Q08CM3VveT— Maqsood Asi (@MaqsoodAsi) February 22, 2025
Το πρόβλημα επιδεινώνεται σε περιόδους με έντονες βροχοπτώσεις, λέει ο Marcelino Farias, γεωγράφος και καθηγητής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Maranhao.
Η Antonia dos Anjos, η οποία ζει στο Buriticupu εδώ και 22 χρόνια, φοβάται ότι σύντομα θα εμφανιστούν και άλλες καταβόθρες. «Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος ακριβώς μπροστά μας και κανείς δεν ξέρει πού έχει ανοίξει αυτή η τρύπα από κάτω», δήλωσε η 65χρονη.
Ο γραμματέας δημοσίων έργων του Buriticupu και μηχανικός, Lucas Conceiçao, δήλωσε ότι ο δήμος σαφώς δεν έχει την ικανότητα να βρει λύσεις για την πολύπλοκη κατάσταση με τις καταβόθρες.
«Τα προβλήματα αυτά κυμαίνονται από τις διαδικασίες διάβρωσης μέχρι την απομάκρυνση των ανθρώπων που βρίσκονται στην περιοχή κινδύνου», είπε.