Ο αγώνας δρόμου για την επέκταση της οπτικής ίνας συνεχίζεται στην Ελλάδα, με όλους τους παρόχους να έχουν εξαγγείλει και να υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις. Παράλληλα, και επικουρικά στις επενδύσεις, έρχεται και η κρατική επιδότηση νέων συνδέσεων στο δίκτυο οπτικών ινών με στόχο τη διεύρυνση της πελατειακής βάσης.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται και στο καλύτερο επίπεδο ταχυτήτων στις σταθερές συνδέσεις στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά είναι τα δεδομένα της εταιρείας μετρήσεων Ookla για τον Δεκέμβριο του 2024 με την Ελλάδα να έχει μέση ταχύτητα download της τάξης των 57,9 Mbps, επίδοση που την κατατάσσει στην 96η θέση μεταξύ 154 χωρών, έχοντας κερδίσει μόλις μία θέση σε σχέση με πέρυσι.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση αφού ναι μεν υπάρχει συνεχής ανάπτυξη στα δίκτυα οπτικών ινών στα αστικά κέντρα, αλλά το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο του ηπειρωτικού κορμού και το νησιωτικό περιβάλλον αφήνει μεγάλους τομείς της χώρας χωρίς επαρκή κάλυψη. Ειδικά στην περίπτωση των νησιών με την τεράστια τουριστική ανάπτυξη γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.

Το κενό που καλύπτει η Starlink

Αυτό το… κενό επιχειρεί να καλύψει ο πολυπράγμων Έλον Μασκ με την Starlink, την επιχείρηση παροχής δορυφορικού internet της SpaceX. Η υπηρεσία Starlink παρέχεται στην Ελλάδα μέσω μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης αλλά και μέσω της ίδιας της Starlink επιχειρώντας να δώσει λύση εκεί όπου «δυσκολεύονται» οι παραδοσιακοί πάροχοι.

Άλλωστε, ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Κώστας Νεμπής, είχε αναγνωρίσει κατά την τελευταία ενημέρωση Τύπου, τον Νοέμβριο, ότι «το δορυφορικό ίντερνετ, και αν θέλουμε να μιλήσουμε ξεκάθαρα με ονόματα, η Starlink, ήρθε για να καλύψει ένα κενό. Το κενό αυτό οφείλεται στο ότι ένα μέρος του δικτύου μας στηρίζεται στον χαλκό, ο οποίος πλέον δεν μπορεί να προσφέρει υψηλές ταχύτητες».

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, η αλήθεια είναι ότι αν και τα μερίδια της Starlink δεν είναι «εντυπωσιακά» είναι στο επίπεδο που έχουν κάνει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να ανησυχούν και σίγουρα να έχουν αρχίσει να εξετάζουν λύσεις.

Λύση από την κινητή τηλεφωνία

Η λύση που προσφέρει ο Όμιλος ΟΤΕ βασίζεται στην κινητή τηλεφωνία. «Το 5G – τόσο η πρόσβαση όσο και το δίκτυο κορμού (5G stand alone) – είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζουμε το FWA (Fixed Wireless Access) προϊόν για να προσφέρουμε υπερυψηλές ταχύτητες στους πελάτες που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί από τις οπτικές ίνες. Η εμπορική διάθεση θα γίνει το επόμενο διάστημα», είχε πει τον Νοέμβριο ο Κώστας Νεμπής.

Όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, η εν λόγω λύση έρχεται είτε σαν μόνιμη επιλογή για τις περιοχές που δε θα φθάσει η οπτική ίνα, είτε προσωρινά για τις περιοχές στις οποίες προγραμματίζεται να αναπτυχθεί δίκτυο οπτικής ίνας τα επόμενα χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Vodafone, η οποία μόλις στις αρχές Φεβρουαρίου ανακοίνωσε την υπηρεσία Vodafone Wireless Home 5G, η οποία, μέσω του δικτύου κινητής της εταιρείας, προσφέρει ασύρματη σύνδεση για υψηλές ταχύτητες internet έως 300Mbps στο σπίτι, σε περιοχές που είτε δεν καλύπτονται από δίκτυο σταθερής σύνδεσης υψηλών ταχυτήτων, είτε η κάλυψή τους είναι περιορισμένη.

Η εναλλακτική υπηρεσία αξιοποιεί την τεχνολογία Fixed Wireless Access (FWA) και η εταιρεία αναμένει έτσι να ενισχυθεί η γεωγραφική κάλυψη, συμβάλλοντας στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και στη συνδεσιμότητα των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας.

Στο παιχνίδι και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπηρεσία Starlink προσφέρεται το τελευταίο διάστημα στην τιμή των 249 ευρώ (αντί των 349 ευρώ) για την απόκτηση του τυπικού οικιακού κιτ δορυφορικής λήψης και με μηνιαίο τίμημα στα 40 ευρώ. Δηλαδή, ουσιαστικά, η τιμή του είναι πάνω από την τιμή που δίνουν οι πάροχοι για τη σύνδεση οπτικής ίνας αλλά είπαμε: αποτελεί λύση στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμη η οπτική ίνα.

Παράλληλα, σε ανταγωνιστική «τροχιά» απέναντι στην υπηρεσία Starlink έχει εισέλθει και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς έχει μπει σε φάση υλοποίησης νέο σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών της ΕΕ μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Πρόκειται για το πρόγραμμα IRIS² συνολικού κόστους 10,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το IRIS² θα είναι ένας πολυτροχιακός αστερισμός 290 δορυφόρων, που θα αναπτυχθεί από την κοινοπραξία SpaceRISE.

Πηγή: ΟΤ



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *