Η Γερμανία αποτέλεσε για δεκαετίας την κινητήριο δύναμη πίσω από την οικονομία της Ευρώπης και οι εγχώριες εταιρείες αυτοκινήτων ήταν εκείνες στις οποίες οφειλόταν μεγάλο μέρος της επιτυχίας αυτής. Σήμερα όμως οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις, από τη μετάβαση σε νέες πιο «πράσινες» τεχνολογίες, το μεγάλο ανταγωνισμό από την Κίνα ειδικά στα ηλεκτρικά, το τεράστιο κόστος της ενέργειας ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και το δισταγμό των καταναλωτών να αγοράσουν νέα, πιο ακριβά οχήματα.

Πρόκειται για τεράστια πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις γενικές εκλογές στη Γερμανία την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, για τις ίδιες τις εταιρείες που αναζητούν τρόπους να προχωρήσουν προς τα εμπρός ακόμη και εάν χρειαστεί να κλείσουν εργοστάσια οχημάτων «Made in Germany», αλλά και για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον κλάδο που ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας τους.

Οι προκλήσεις για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και το τεράστιο κόστος ενέργειας για την Ευρώπη αναμένεται ότι θα βρεθούν πολύ ψηλά στην ατζέντα της νέας γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο. Δεν είναι τυχαίο ότι στον κλάδο της παραγωγής οχημάτων στη Γερμανία απασχολούνται περίπου 780.000 εργαζόμενοι.

Η αγορά των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα για εταιρείες όπως η BMW, η Porsche και η Mercedes

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία –που χρησιμοποιούν και οι εταιρείες παραγωγής οχημάτων- είναι περίπου τριπλάσιες από αυτές στις ΗΠΑ και την Κίνα, και εξακολουθούν να είναι περίπου 40% υψηλότερες από ό,τι στη γειτονική Γαλλία, η οποία βασίζεται σε δεκάδες πυρηνικούς αντιδραστήρες για φθηνή και σταθερή ενέργεια. Το κόστος της ενέργειας αυτής επηρεάζει άμεσα και τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η πρόκληση των δασμών

Ο πόλεμος δασμών που απειλείται μεταξύ Ευρώπης με ΗΠΑ αποτελεί πλέον το νέο μεγάλο κίνδυνο για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Περίπου το 75% των οχημάτων που κατασκευάζονται στη Γερμανία αποστέλλεται στο εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, καθιστώντας τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας ιδιαίτερα ευάλωτο στις εμπορικές κόντρες.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου έχει αυξήσει τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε επίσης με δασμούς στον Καναδά και το Μεξικό – όπου η Volkswagen, η BMW και η Mercedes λειτουργούν εργοστάσια – καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δασμοί για τα αυτοκίνητα αυτά θα μπορούσαν να φτάσουν περίπου το 25%, προειδοποίησε ο Τραμπ την Τρίτη.

Η αγορά των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα για εταιρείες όπως η BMW, η Porsche και η Mercedes λόγω της ισχυρής ζήτησης για μεγάλα οχήματα τύπου SUV. Η ισχυρή ζήτηση των ΗΠΑ για τέτοια μεγάλα οχήματα και η πιο αργή στροφή της χώρας προς τα ηλεκτρικά, καθιστούν τη χώρα μια προσοδοφόρα αγορά για τις μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που συνεχίζουν να πωλούν εκεί τα μοντέλα τους με παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσης και υψηλά περιθώρια κέρδους.

Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας πλούτισαν στην Κίνα μπαίνοντας στην συγκεκριμένη αγορά δεκαετίες πριν

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες λειτουργούν πολλά εργοστάσια στις ΗΠΑ όπου παράγουν αυτοκίνητα τόσο για ντόπιους αγοραστές όσο και για εξαγωγή, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις από μια σκληρή εμπορική κόντρα θα μπορούσαν να επιδεινωθούν εάν η Ευρώπη υιοθετήσει αντίμετρα – ένα σενάριο που φαίνεται όλο και πιο πιθανό, ανέφεραν πηγές του Bloomberg.

Επίσης κόντρα δασμών στα οχήματα έχει η Ευρώπη και με την Κίνα. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία στελέχη γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν καταφερθεί επανειλημμένα κατά των δασμών, συμπεριλαμβανομένων των δασμών της ΕΕ που στοχεύουν τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BMW, Oliver Zipse, νωρίτερα αυτό το μήνα είχε χαρακτηρίσει το ελεύθερο εμπόριο ως «ένα από τους πιο κρίσιμους μοχλούς ανάπτυξης και προόδου». Όλα αυτά αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για τη νέα γερμανική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής.

Ο ρόλος της Κίνας

Η Γερμανία εισέρχεται σε τρίτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης το 2025, αλλά τα δεινά της χώρας στην οικονομία ξεκίνησαν από το 2019 όταν έγιναν οι πρώτες προσπάθειες μείωσης εκπομπών ρύπων οχημάτων που τελικά έπληξαν την παραδοσιακή βιομηχανική της δύναμη: την αυτοκινητοβιομηχανία. Εν τω μεταξύ η Κίνα, η χώρα στην οποία κάποτε στηριζόταν η γερμανική βιομηχανία για τεράστια κέρδη, έχει γίνει ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της, σχολίαζε το Politico.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας πλούτισαν στην Κίνα μπαίνοντας στην συγκεκριμένη αγορά δεκαετίες πριν. Η επιτυχία των γερμανικών οχημάτων στην Ασία και ειδικά στην Κίνα τότε είχε συμβάλλει στη στήριξη υψηλότερων μισθών στο εσωτερικό της Γερμανίας λόγω υψηλών κερδών.

Αυτή η τάση αντιστράφηκε το 2018 όταν η αγορά νέων αυτοκινήτων της Κίνας συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990, καταγράφοντας πτώση 3%. Μειώθηκε κατά επιπλέον 8% το 2019 προτού η πανδημία φρενάρει τελείως τις παγκόσμιες αγορές.

Πλέον τα μερίδια αγοράς των τριών μεγάλων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών συρρικνώνονται στην ασιατική χώρα καθώς οι Κινέζοι ανταγωνιστές παρουσιάζουν φθηνότερα ηλεκτρικά οχήματα με προηγμένη τεχνολογία.

Το 2024 οι πωλήσεις της BMW μειώθηκαν κατά 13% στην Κίνα. Η Mercedes-Benz είδε τις πωλήσεις της να σημειώνουν πτώση 7% το ίδιο διάστημα. Η Volkswagen, η οποία υπολογίζει την Κίνα ως τη μεγαλύτερη αγορά της, είδε τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 10%, δείχνουν τα στοιχεία του Politico.

Πηγή: ΟΤ



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *