Αλλαγή άρδην του κλίματος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας διαφαίνεται στον ορίζοντα με τις πρώτες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσώπων των δύο χωρών να είναι γεγονός και να περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, πέραν του Ουκρανικού. Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος λαμβάνει μέρος στις συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, αποκάλυψε την πρόταση της Ρωσίας στις ΗΠΑ για ρωσικό πετρέλαιο και πρόσβαση στην Αρκτική.
Σύμφωνα με τους Moscow Times, ο επικεφαλής του ρωσικού ταμείου άμεσων επενδύσεων Κίριλ Ντιμίτριεφ, δήλωσε ότι η Ρωσία πιστεύει πως οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα του.
Είναι πολλά τα λεφτά…
Ο Ντιμίτριεφ, ένας από τους τρεις εκπροσώπους που επέλεξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν για να συναντήσει τους Αμερικανούς στο Ριάντ, είπε πως η Μόσχα θεωρεί σημαντική την επανάληψη της οικονομικής συνεργασίας της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες από τις ΗΠΑ είχαν μια «πολύ επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα» στη Ρωσία, δήλωσε ο ρώσος αξιωματούχος. «Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν, διότι δεν θα εγκατέλειπαν την ευκαιρία πρόσβασης στους ρωσικούς φυσικούς πόρους, η οποία τους δόθηκε από τη Ρωσία».
Δεν αποκλείεται να δούμε επανάληψη της οικονομικής συνεργασίας της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές εταιρείες φέρονται να έχουν χάσει 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «έδωσε πολλά λανθασμένα μηνύματα» για την κατάσταση της ρωσικής οικονομίας.
Θα πρέπει επίσης, είπε ο Ντιμίτριεφ, «να κάνουμε κοινά έργα» συμπεριλαμβάνοντας στην πρόταση την Αρκτική που «θα μας επιτρέψουν να είμαστε πιο επιτυχημένοι».
Πριν τρία χρόνια
Πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μόνο μία μεγάλη αμερικανική εταιρεία συμμετείχε στην παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία: Η Exxon Mobil, η οποία κατέχει το 30% στο έργο Sakhalin-1. Μετά την επιβολή των κυρώσεων, η εταιρεία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το έργο, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να πουλήσει το μερίδιό της. Αρχικά αυτό επρόκειτο να συμβεί το 2023, αλλά το Κρεμλίνο παρέτεινε δύο φορές την προθεσμία – τελευταία φορά μέχρι το τέλος του 2026.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, οι κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών Halliburton, Schlumberger και Baker Hughes, με τη βοήθεια των οποίων η Ρωσία κατάφερε να αποκαταστήσει την παραγωγή μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ανακοίνωσαν επίσης την αποχώρησή τους από τη χώρα.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε απαιτήσει μέχρι το 2025 η χώρα να είχε δημιουργήσει τις δικές της τεχνολογίες γεώτρησης και εξερεύνησης υδρογονανθράκων, σε ποσοστό 80%, αλλά ο στόχος μοιάζει μακρινός.