Θέμα ημερών θεωρεί ο Λευκός Οίκος τη συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας με τον Ντόναλντ Τραμπ να αποκαλύπτει πως ο Βολοντίμιρ Ζελένκσι μπορεί να βρεθεί στην Ουάσινγκτον «αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη».

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές με Ουκρανία και ΗΠΑ να βρίσκονται κοντά στις υπογραφές κάτι που επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη. Η Olga Stefanishyna, αναπληρώτρια πρωθυπουργός για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση, έγραψε στο X ότι «οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ εποικοδομητικές, με σχεδόν όλες τις βασικές λεπτομέρειες να έχουν οριστικοποιηθεί». Πρόσθεσε ότι «δεσμευόμαστε να το ολοκληρώσουμε γρήγορα για να προχωρήσουμε στην υπογραφή του».

Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά. Έντονη κινητικότητα σε διπλωματικό πεδίο.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι συμπεριέλαβε για πρώτη φορά μια ενδεχόμενη συμφωνία για τα ορυκτά στο λεγόμενο «σχέδιο νίκης» που παρουσίασε στον Τραμπ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τη Δευτέρα ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε στο BBC ότι μια τέτοια συμφωνία είναι «το μεγάλο βραβείο» επειδή θα εξασφάλιζε «μια δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, για μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ασφαλή Ουκρανία».

Ουκρανία και ΗΠΑ πλησιάζουν σε συμφωνία για τον ορυκτό πλούτο της πρώτης

Η ελπίδα για τερματισμό του πολέμου μέσα στο 2025

Χιλιόμετρα μακριά, στη σύνοδο κορυφής στο Κίεβο, δεν υπήρχαν ομιλητές από τις ΗΠΑ. Ο Ζελένσκι απέφυγε να σχολιάσει τη σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ και αρκέστηκε στο να εκφράσει την ελπίδα του ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν, όπως όλοι οι εταίροι» την Ουκρανία.

Ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας ποιες είναι οι ελπίδες του για τη χώρα και τον λαό της μετά από τρία χρόνια πολέμου και χωρίς περιστροφές αυτός εξέφρασε την ελπίδα «ότι μπορούμε να τελειώσουμε τον πόλεμο φέτος», προσθέτοντας ότι τα τρία αυτά χρόνια ήταν «πολύ δύσκολο για όλο το έθνος». Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα η χώρα του χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας και «η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει πολύ».

Χθες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι μια συμφωνία για τα ορυκτά με τις ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει εάν ζητηθεί στο Κίεβο να επιστρέψει την αξία της βοήθειας που έχει ήδη δοθεί από την Ουάσινγκτον.

Επιμένει στις εγγυήσεις ασφαλείας και ελπίζει στον τερματισμό του πολέμου φέτος ο Ζελένσκι

Τι ορυκτά έχει η Ουκρανία;

Η Ουκρανία εκτιμά ότι περίπου το 5% των «κρίσιμων πρώτων υλών» παγκοσμίως βρίσκονται στα εδάφη της.Σε αυτές περιλαμβάνονται περίπου 19 εκατομμύρια τόνοι αποθεμάτων γραφίτη που σύμφωνα με κρατική υπηρεσία που ειδικεύεται με τον γεωλογία καθιστούν τη χώρα «μία από τις πέντε κορυφαίες» στον κόσμο, στην προμήθεια του ορυκτού.

Ο γραφίτης χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

Η Ουκρανία διαθέτει επίσης το ένα τρίτο όλων των ευρωπαϊκών κοιτασμάτων λιθίου, το βασικό συστατικό των μπαταριών που γνωρίζουμε σήμερα.

Πριν από τη ρωσική εισβολή, το παγκόσμιο μερίδιο της Ουκρανίας στην παραγωγή τιτανίου, ενός ελαφρού μετάλλου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλήθος προϊόντων ήταν 7%.

Επιπλέον, η Ουκρανία διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα μετάλλων σπάνιων γαιών. Πρόκειται για μια ομάδα 17 στοιχείων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή όπλων, ανεμογεννητριών, ηλεκτρονικών και άλλων προϊόντων ζωτικής σημασίας στον σύγχρονο κόσμο.

Ορισμένα από τα κοιτάσματα ορυκτών, ωστόσο, έχουν κατασχεθεί από τη Ρωσία. Σύμφωνα με την Yulia Svyrydenko, υπουργό Οικονομίας της Ουκρανίας, πόροι αξίας 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένουν σήμερα στα κατεχόμενα εδάφη.

Το 2022, η SecDev, μια εταιρεία συμβούλων γεωπολιτικών κινδύνων με έδρα τον Καναδά, διενήργησε μια αξιολόγηση, η οποία διαπίστωσε ότι η Ρωσία είχε καταλάβει το 63% των ουκρανικών ανθρακωρυχείων και το ήμισυ των κοιτασμάτων μαγγανίου, καισίου, τανταλίου και σπάνιων γαιών.

Η Ουκρανία εκτιμά ότι περίπου το 5% των «κρίσιμων πρώτων υλών» παγκοσμίως βρίσκονται στα εδάφη της

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις διαπραγματεύσεις;

Πριν από τη διαβεβαίωση της Stefanishyna ότι η συμφωνία ήταν κοντά, φάνηκε ότι υπήρχαν αρκετά σημεία εμπλοκής.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Ζελένσκι απέρριψε τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για ένα αναφερόμενο μερίδιο 50% των ορυκτών σπάνιων γαιών της – το οποίο, σύμφωνα με τον Τραμπ, θα αντανακλούσε το ποσό της βοήθειας που είχαν παράσχει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου της με τη Ρωσία.

Σε ένα δεύτερο προσχέδιο που διέρρευσε την Κυριακή φάνηκε να είναι ακόμη πιο σκληρές οι απαιτήσεις των ΗΠΑ. Αντί της κατανομής των εσόδων 50/50, το αναθεωρημένο σχέδιο έδειχνε ότι οι ΗΠΑ ήθελαν πλήρη έλεγχο, δήλωσε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους.

Ο Ζελένσκι φέρεται επίσης να θέλει οποιαδήποτε συμφωνία να περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας.

Ορισμένοι σχολιαστές χαρακτήρισαν την προσφορά των ΗΠΑ ως «αποικιοκρατική», αλλά το Κίεβο ενδιαφέρεται για την από κοινού εξόρυξη των πόρων του.

Η ανάπτυξη αυτών των ορυκτών πόρων είναι εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή, σύμφωνα με την Iryna Suprun, διευθύνουσα σύμβουλο της Geological Investment Group, μιας εταιρείας συμβούλων εξόρυξης που εδρεύει στην Ουκρανία.

Η ίδια υποστήριξε ότι αν μπορέσουν να προσελκύσουν Αμερικανούς επενδυτές για την ανάπτυξη των φυσικών τους πόρων, αυτό θα είναι εξαιρετικά επωφελές για την οικονομία της χώρας.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *