Ανοιχτή πρόσκληση σε νέα ζευγάρια κατά προτίμηση με μικρά παιδιά για μόνιμη εγκατάσταση σε χωριά της Λίμνης Πλαστήρα απεύθυνε πριν λίγες μέρες ο δήμαρχος της περιοχής κ. Παναγιώτης Νάνος, προτείνοντας διάφορες μορφές απασχόλησης, παροχές και διευκολύνσεις για τα παιδιά εφόσον εγγραφούν στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο του Κρυονερίου.
Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση του δήμου, όσοι εγκατασταθούν στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα θα τύχουν ευνοϊκής πρόσβασης σε αγαθά, κοινωνικές και άλλες υπηρεσίες του Δήμου με συμβολική τιμή για την πρώτη 5ετία, καθώς και στήριξη των παιδιών με ξένες γλώσσες και φοίτηση σε ολοήμερο σχολείο, κ.α.
Διευκολύνσεις θα υπάρξουν και όσον αφορά την επαγγελματική απασχόληση, αμεση απασχόληση και των δύο ενήλικων μελών της οικογένειας σε επιχειρήσεις της περιοχής, Συμβουλευτική και άλλη στήριξη για δημιουργία επιχειρήσεων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.),ΚοινΣΕπ, Κοινωνικών Συνεταιρισμών κ.λπ., κ.ά.
Ο δήμαρχος δήμου Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος, μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για όσα έχει σχεδιάσει ο δήμος για να επανακατοικηθούν τα χωριά της περιοχής, αλλά και όσοι βρεθούν εκεί να απολαύσουν ποιότητα ζωής.
«Ουσιαστικά είναι ένα πρόγραμμα που συντάχθηκε το 2021 με αφορμή τα 200 χρόνια. Εμείς είπαμε να κάνουμε τη δική μας ειρηνική επανάσταση και να επανακατοικηθούν τα χωριά. Στο πλαίσιο αυτό εκπονήσαμε ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις τομείς, τον πρωτογενή, όπου έχουμε την πρώτη καινοτομία, ιδρύουμε την τράπεζα γης, όπου καταθέτες είναι ιδιοκτήτες ανενεργών κτημάτων κλπ, όπως επίσης ετοιμάζουμε τα καστανομερίδια, είναι άγρια δάση καστανιάς, τα οποία θα εμβολιάσουμε και θα δώσουμε σε όποιον θέλει να ασχοληθεί».
Για το τι θα προσφέρει ο δήμος σε ένα νέο ζευγάρι:
«Αν δεν έχει δουλειά, μπορεί να απασχοληθεί στον τουριστικό τομέα και αν δε θέλει έχουμε τον αγροτικό τομέα, αν δεν ασχολούνται με τη φύση, μπορεί να απασχοληθεί κανείς σε τεχνικές εταιρείες.
Τα παιδιά θα πάνε στο δημοτικό σχολείο Κρυονερίου, που ναι μεν έχει λίγα παιδιά, αλλά λειτουργεί ως ολοήμερο που σημαίνει ότι η απασχόληση των παιδιών θα είναι πρόσθετη, θα έχουν και ξένες γλώσσες, ενώ θα είναι και στη φύση. Η ποιότητα ζωής στη Λίμνη Πλαστήρα δε σχετίζεται με αυτή στα αστικά κέντρα. Όσον αφορά το θέμα της υγείας ετοιμάζουμε το Πολυδύναμο Ιατρείο, συν τις υπηρεσίες υγείας, συν το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι. Την πρώτη μέρα που βγήκε η ανακοίνωση πήραμε 11 email που ρωτούν διάφορα πράγματα, κυρίως από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και από δύο θεσσαλικές πόλεις».», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Νάνος.
Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Μητρούσιας