Ενώ τις τελευταίες εβδομάδες η άμυνα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Δύσης, ένας ηγέτης που βρίσκεται κοντά στο λυκόφως του δηλώνει πιστός στο NATO τη στιγμή που ένας φρεσκοεκλεγμένος έχει μια άλλη προσέγγιση.
Ενώ οι Γερμανοί στις 23 Φεβρουαρίου ψήφιζαν τον νέο τους καγκελάριο, τον Φρίντριχ Μερτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πρόθυμος να εγκαταλείψει τη θέση του, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα μπορούσε να ανταλλάξει την αποχώρησή του με την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Ναι, είμαι πρόθυμος (να παραιτηθώ) αν είναι για την ειρήνη της Ουκρανίας ή για την ένταξη στο ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επέμεινε δε ότι το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ θα είναι «στο τραπέζι», αλλά δεν ξέρει πώς «θα τελειώσουν» αυτές οι συζητήσεις.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δίνει την αίσθηση ότι δεν γνωρίζει γιατί ξέσπασε ο πόλεμος και ότι το πρόβλημα δεν είναι το πρόσωπο, αλλά η δομική απειλή που συνιστά για τη Ρωσία μια νατοϊκή Ουκρανία.
Ενώ λοιπόν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δείχνει να εξακολουθεί να μη αντιλαμβάνεται πλήρως την πραγματικότητα, ο Φρίντριχ Μερτς, προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να τελειώσει και η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί να οικοδομήσει μια συμμαχία «ανεξάρτητη» από τις ΗΠΑ.
Θα συνεχίσουμε να μιλάμε για ΝΑΤΟ;
Ο 69χρονος πολιτικός πρότεινε ότι η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσει «γρήγορα» μια «ανεξάρτητη ευρωπαϊκή αμυντική ικανότητα».
Μπορεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να χαιρέτισε το εκλογικό αποτέλεσμα , αλλά ο Μερτς είπε ότι η 80χρονη συμμαχία της Ευρώπης με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να μείνει στην ην ιστορία, καθώς πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι «αδιάφορος» για την ήπειρο σε ωμές παρατηρήσεις για τα σχέδιά του για την επερχόμενη κυβέρνησή του. Παρομοίσε μάλιστα τις τακτικές της κυβέρνησης Τραμπ με τη Μόσχα, αφού ο Έλον Μασκ υποστήριξε την Εναλλακτική για τη Γερμανία προκλογικά.
«Η απόλυτη προτεραιότητά μου θα είναι να ενισχύσω την Ευρώπη όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε, βήμα προς βήμα, να μπορέσουμε πραγματικά να επιτύχουμε την ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ», είπε ο Μερτς.
Η εντύπωσή μου τις τελευταίες ημέρες είναι ότι η Ρωσία και η Αμερική ενώνονται εδώ, πάνω από τα κεφάλια της Ουκρανίας και επομένως και πάνω από τα κεφάλια της Ευρώπης
«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έπρεπε να πω κάτι τέτοιο σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα. Αλλά μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ το αργότερο την περασμένη εβδομάδα, είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί, τουλάχιστον αυτό το τμήμα των Αμερικανών, αυτή η κυβέρνηση, είναι σε μεγάλο βαθμό αδιάφοροι για τη μοίρα της Ευρώπης» είπε..
Υπογράμμισε μάλιστα ότι είναι πολύ περίεργος να δεί «πώς οδεύουμε προς τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου… εάν θα συνεχίσουμε να μιλάμε για το ΝΑΤΟ στην τρέχουσα μορφή του ή αν θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή αμυντική ικανότητα πολύ πιο γρήγορα».
Ορθά σημειώνει η Telegraph ότι τα σχόλια του Μερτς σηματοδοτούν την ισχυρότερη δημόσια αντίκρουση του Τραμπ που έχει κάνει οποιοσδήποτε αρχηγός κυβέρνησης μετά την ρωσοαμερικανική προσέγγιση και την κριτική του στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που τον αποκάλεσε δικτάτορα.
«Πάνω από τα κεφάλια μας»
Το βράδυ τον εκλογών ο νικητής Μερτς τόνισε ότι δεν έχει καμία απολύτως αυταπάτη για το τι συμβαίνει με την Αμερική. «Απλώς κοιτάξτε τις πρόσφατες παρεμβάσεις στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία από τον Έλον Μασκ, αυτό είναι ένα μοναδικό γεγονός» είπε φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υπογραμμίσει ότι «οι παρεμβάσεις από την Ουάσιγκτον δεν ήταν λιγότερο δραματικές και δραστικές και τελικά εξωφρενικές από τις παρεμβάσεις που είδαμε από τη Μόσχα».
«Είμαστε κάτω από τέτοια τεράστια πίεση από δύο πλευρές που η απόλυτη προτεραιότητά μου τώρα είναι πραγματικά να δημιουργήσω ενότητα στην Ευρώπη» είπε, προσθέτοντας: «Δεν είμαι σίγουρος ποια θα είναι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτόν τον πόλεμο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Η εντύπωσή μου τις τελευταίες ημέρες είναι ότι η Ρωσία και η Αμερική ενώνονται εδώ, πάνω από τα κεφάλια της Ουκρανίας και επομένως και πάνω από τα κεφάλια της Ευρώπης».
Το Λονδίνο καλύπτει Βερολίνο!
Ο Μερτς έχει προτείνει ότι στην εξουσία θα ζητήσει την προστασία των βρετανικών και γαλλικών πυρηνικών όπλων εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποσύρει την προστασία των ΗΠΑ από την Ευρώπη και υπονομεύσει το ΝΑΤΟ.
Ο Μάθιου Σάβιλ, διευθυντής στρατιωτικών επιστημών στο Royal United Services Institute, πρότεινε ότι ενώ η Γερμανία επωφελείται ήδη από τις πυρηνικές δυνατότητες που παρέχει το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του ΝΑΤΟ, «μπορεί να αναζητούν διμερείς διαβεβαιώσεις σε περίπτωση που οι ΗΠΑ υπονομεύσουν το ΝΑΤΟ».
Πηγές που επικαλείται η Telegraph ανέφεραν ότι το Ην. Βασίλειο θα βοηθούσε τη Γερμανία στην πυρηνική άμυνα σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία. «Η ανεξάρτητη πυρηνική αποτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου υπάρχει για να αποτρέψει τις πιο ακραίες απειλές για την εθνική μας ασφάλεια και των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ. Θα παραμείνουμε σκόπιμα διφορούμενοι σχετικά με το πότε, πώς και σε ποια κλίμακα θα σκεφτόμασταν να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας.
Άραγε, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συνεχίσει να επειδιώκει την ένταξη σε μια συμμαχία που οι ιδρυτές της σκέφτονται να την νεκρώσουν ή να την αντικαταστήσουν για να κατοχυρώσει δήθεν την άμυνα της χώρας του;