Περισσότερη βοήθεια καλεί την Ευρώπη να παράσχει στην Ουκρανία ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Lars Løkke Rasmussen, ο οποίος με άρθρο του στους FT τονίζει πως το μέλλον της Ουκρανίας είναι το μέλλον της Ευρώπης.
Στο άρθρο, το οποίο συνυπογράφουν επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Εσθονίας, Margus Tsahkna, της Φινλανδίας, Elina Valtonen, της Ισλανδίας, Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, της Λετονίας, Baiba Braže, της Λιθουανίας, Kęstutis Budrys, της Νορβηγίας Espen Barth Eide και της Σουηδίας, Maria Malmer Stenergard, επισημαίνεται ότι οι σκανδιναβικές-βαλτικές χώρες υποστήριξαν την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου με όλα τα μέσα, στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά.
«Τόσο σε σχετικούς όρους όσο και σε απόλυτους αριθμούς, οι χώρες μας ήταν μερικές από τις μεγαλύτερες συνεισφέρουσες στην Ουκρανία. Μαζί, οι σκανδιναβικές-βαλτικές χώρες είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατιωτικός δωρητής στον κόσμο στην Ουκρανία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες», γράφουν οι προσυπογράφοντες.
Ωστόσο, υποστηρίζουν, ενώ η ευρωπαϊκή ενότητα υπήρξε ιστορική όσον αφορά τις κυρώσεις και την κινητοποίηση πολιτικής υποστήριξης, οκτώ μικρές χώρες πρωτοστατούν στην υποστήριξη, και θέτουν τον προβληματισμό ότι πρόκειται για μια υπαρξιακή στιγμή στην οποία κρίνεται το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας και συνεπώς τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να βγει μπροστά η Ευρώπη.
Τρεις παράμετροι
Σε αυτό το πλαίσιο θέτουν 3 παραμέτρους ως σημαντικές: Το πρώτο είναι ότι πριν τη συζήτηση για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, πρέπεη η Ευρώπη να τη βοηθήσει να επιτύχει την ειρήνη μέσω μιας θέσης ισχύος.
Ζητούν να παρέχει η Ευρώπη περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά. «Περισσότερες χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη», αναφέρουν επιτακτικά.
Το δεύτερο σημείο που παραθέτουν οι 8 υπουργοί Εξωτερικών, είναι ότι, υιοθετώντας τη δήλωση του Ζελένσκι το Μόναχο τις προηγούμενες ημέρες, «καμία απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», οποιαδήποτε διευθέτηση πρέπει να είναι βιώσιμη, κάτι το οποίο προϋποθέσει δέσμευση και συμμετοχή της Ουκρανίας και της Ευρώπης.
Και το τρίτο σημείο που αναδεικνύουν ως καίριας σημασίας, είναι πως εντείνοντας τις προσπάθειές της η Ευρώπη θα ενισχύσει τη θέση της απέναντισ τις ΗΠΑ και θα γίνει απαραίτητη στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.
Δεν στηρίζουν τη «γρήγορη συμφωνία» οι Ευρωπαίοι
Ωστόσο, προειδοποιούν ότι «μια γρήγορη συμφωνία κινδυνεύει να γίνει κακή – και επικίνδυνη – εάν δεν οδηγήσει σε μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία που περιλαμβάνει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας», προσθέτοντας ότι «μια συμφωνία που επιβάλλεται στην Ουκρανία δεν θα είναι βιώσιμη».
Οι οκτώ υπουργοί Εξωτερικών, καλούν σε πιο γενναία χρηματοδότηση για τον στρατό της Ουκρανίας, προειδοποιώντας πως η Ρωσία είναι η πιο σημαντική άμεση απειλή για την τάξη ασφαλείας που έχει οικοδομηθεί στην Ευρώπη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Στο διά ταύτα καταλήγουν πως εκτός από το να κάνει η Ευρώπη το παν προς υποστήριξη της Ουκρανίας, είναι σημαντικό να επενδύσει πολλαπλά περισσότερα στη δική τςη άμυνα, «διασφαλίζοντας ότι τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις περιστάσεις».
«Οφείλουμε στην Ουκρανία ότι δεν υπάρχει τέταρτη επέτειος από τον πόλεμο πλήρους κλίμακας. Αυτό απαιτεί από όλη την Ευρώπη να προχωρήσει. Δεν είναι ακόμα πολύ αργά. Πάμε», κλείνουν το άρθρο τους οι οκτώ συνυπογράφοντες.
Πηγή: ot.gr