Το κείμενο που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία κι υιοθετήθηκε χθες Δευτέρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με στήριξη της Ρωσίας αποτελεί «ιστορική συμφωνία», έκρινε η υπηρεσιακή πρεσβευτής των ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό Ντόροθι Σέι (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters).

Πέντε μέλη – μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ελλάδα, η Σλοβενία, η Δανία και η Βρετανία – απείχαν

«Καλούμε όλα τα κράτη μέλη να ενωθούν με τις ΗΠΑ για να ωθήσουμε προς διαρκή ειρήνη (…) είμαστε υπερήφανοι που το Συμβούλιο Ασφαλείας μόλις έκανε ακριβώς αυτό, υιοθετώντας μια ιστορική συμφωνία, ένα ορόσημο, το πρώτο στα τρία χρόνια» αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, είπε.

Το ψήφισμα το οποίο ζητά «τον τερματισμό της σύγκρουσης το συντομότερο δυνατόν» και «διαρκή ειρήνη» έλαβε 10 ψήφους υπέρ (και της Ρωσίας), ενώ τα υπόλοιπα πέντε μέλη – μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ελλάδα, η Σλοβενία, η Δανία και η Βρετανία – απείχαν.

Ευρωπαϊκές αντιρρήσεις

Δεν κάνει αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, παρά τις αντιρρήσεις των ευρωπαίων συμμάχων του Κιέβου.

Το ευρωπαϊκό ψήφισμα απαιτούσε την πλήρη απόσυρση της Ρωσίας από τα ουκρανικά εδάφη, αλλά η αμερικανική εκδοχή, που τροποποιήθηκε αργότερα υπό ευρωπαϊκή πίεση, αναγνωρίζει την εισβολή της Ρωσίας, αποφεύγει ωστόσο να την καταδικάσει ευθέως ή να μιλήσει για τα κατεχόμενα εδάφη.

Η στροφή της κυβέρνησης Τραμπ στην πολιτική της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των απευθείας διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, έχουν προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των ευρωπαίων συμμάχων τους, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις προκαταρκτικές συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών σε συνάντηση στη Σαουδική Αραβία στις 19 Φεβρουαρίου.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *