Σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, αναβιώνουν αυτή την περίοδο παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα όπως και στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας, με το έθιμο της «Χάσκας».

«Παραλάβαμε από τους προγόνους μας μια παράδοση και τη συντηρούμε όλα τα χρόνια, εδώ και πόσα χρόνια δεν άλλαξε τίποτα, προσπαθούμε να το δώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Είναι χαλβάς σουσαμένιος και είναι σκληρός και είναι σκληρό να το πιάσουν τα παιδιά. Το κάνουμε για την καλή τύχη του χωριού και του σπιτικού μας», όπως λέει κάτοικος της περιοχής.

Χαλβάς σουσαμένιος, σκληρός δεμένος με σχοινάκι και σε ξύλο και από την άλλη πλευρά το κρατά κάποιος και προσπαθούν να πιάσουν το κομμάτι με το στόμα, για καλή τύχη. Το ένα άκρο δηλαδή από το σχοινάκι δένεται σε ξύλο, σε «πλάστη» ενώ στην άλλη δένεται το κομμάτι χαλβά.

«Ντυνόμασταν καρναβάλια, πηγαίναμε από σπίτι σε σπίτι και λέγαμε και τραγούδια αποκριάτικα», όπως λέει ο Ηλίας Τάψας, πρόεδρος της κοινότητας Μ.Ελευθεροχωρίου.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Μητρούσιας





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *