Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι πρώτο θέμα συζήτησης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα διεθνή ΜΜΕ.
Στο Bloomberg μάλιστα, ο τίτλος του σχετικού άρθρου ήταν «Η Ελλάδα νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ομοφύλων για πρώτη φορά για Ορθόδοξο έθνος».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε αυτό, λοιπόν, μίλησαν οι Σταύρος Γαβριλιάδης και Δημήτριος Ελευσινιώτης, οι οποίοι με αναγγελία στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ανακοίνωσαν τον γάμο τους.
Πρόκειται για δύο ενεργά μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και έδωσαν το «παρών» το απόγευμα της Πέμπτης (15/2) στα θεωρεία της Βουλής κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Η αναγγελία του γάμου τους, λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν σημειολογική.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η πρόεδρος του συλλόγου, Στέλλα Μπελιά, σε ανάρτησή της ανέφερε για την αναγγελία του γάμου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω ήδη αρχίσει να ράβομαι Stavros Gavriliadis. Άρχισαν τα όργανα και τα γλέντια. Η υπέροχη οικογένειά σας με το Δημήτρη και τα κουκλιά παιδιά σας επιτέλους θα γίνει δύο σε ένα σαν τα σαμπουάν. Κι όσα “ενοχλούνται” δεν προειδοποιούμε “αλλά μην το πιείτε λουστείτε” να το πιούν ως ξυδάκι και να το κάνουν και ολίγον γαργάρα ❤», έγραψε σε ανάρτησή της, η Στέλλα Μπελιά, αντιπρόεδρος του συλλόγου «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο».
Το σχόλιο του Bloomberg για την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ελλάδα και τον πρώτο γάμο των ομοφύλων
«Για περισσότερα από 20 χρόνια ο Σταύρος Γαβριλιάδης και ο Δημήτριος Ελευσινιώτης χτίζουν μια κοινή ζωή. Αγόρασαν ένα σπίτι και έκαναν οικογένεια. Όμως, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, δεν μπορούσαν να παντρευτούν ή να αναγνωριστούν και οι δύο ως γονείς των τριών παιδιών τους – μέχρι αυτή την εβδομάδα», γράφει το Bloomberg και συνεχίζει: «Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη να επεκτείνει την ισότητα στον γάμο και τα αυτόματα γονικά δικαιώματα σε όλους τους 10,5 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, καθώς και να επιτρέψει στα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετήσουν. Είναι η πρώτη χριστιανική ορθόδοξη χώρα που κάνει το βήμα, και τώρα ξεχωρίζει σε μια περιοχή που αντιτίθεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή».
«Τα κοστούμια και οι βέρες μας είναι ήδη έτοιμα. Ίσως είμαστε οι πρώτοι που θα παντρευτούμε», είπε ο ένας εκ των δύο.
«Ο νέος νόμος σημαίνει ότι ο 52χρονος αλλεργιολόγος δεν θα πηγαίνει πλέον για ύπνο ανησυχώντας ότι ο γιος του θα τεθεί υπό την προστασία του κράτους εάν πεθάνει πριν από τον σύντροφό του ή εάν θα του επιτραπεί να πάρει τα (μη βιολογικά) δίδυμά του από το σχολείο. Οι πέντε τους θα θεωρηθούν, τελικά, οικογένεια στα μάτια του νόμου – όχι “ξένοι” όπως το έθεσε ο Γαβριλιάδης», σημειώνεται το δημοσίευμα.
«Η νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων, βασικό μέρος της προσπάθειας του Μητσοτάκη να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για έναν πρωθυπουργό που προέρχεται από ένα συντηρητικό κόμμα. Ακόμη και μετά τη συντριπτική νίκη του στις εκλογές τον Ιούνιο, χρειάστηκε να βασιστεί στην υποστήριξη των κεντροαριστερών και αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης για να περάσει το μέτρο, εν μέσω αντίστασης από τμήματα του κόμματός του καθώς και της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας», κατέληγε το δημοσίευμα.