Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε ο θάνατος του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε στη φυλακή όπου και εξέτιε ποινή κάθειρξης σε σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του για «την αντίστασή του σε ένα σύστημα καταπίεσης», ανέφερε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, σε σχόλιά του για τον θάνατο του διάσημου ρώσου αντιπολιτευομένου.

«Η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικό υπεύθυνο γι’ αυτό τον τραγικό θάνατο» έγραψε ο Σαρλ Μισέλ

«Ο θάνατός του σε φυλακή μας θυμίζει την πραγματικότητα του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την απόλυτη θυσία», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, στην οποία τονίζει ότι «η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικό υπεύθυνο γι’ αυτό τον τραγικό θάνατο».

«Η ρωσική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη» για τον θάνατο του Ναβάλνι, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Έσπεν Μπαρτ Έιντε, στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο πρόεδρος της Λετονίας, Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X αναφέρθηκε στον θάνατο του Ναβάλνι γράφοντας ότι «δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο».

«Ό,τι και να σκέφτεται κανείς για τον Αλεξέι Ναβάλνι ως πολιτικό, απλώς δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο. Αυτό είναι ένα γεγονός και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει κανείς να γνωρίζει για την αληθινή φύση του σημερινού καθεστώτος της Ρωσίας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους φίλους», έγραψε ο λετονός πρόεδρος.

Ποιος ήταν

Ο Ναβάλντι ήταν ένας από τους πιο επίμονους επικριτές του Πούτιν. Έκανε εκστρατεία κατά της εκλογικής νοθείας και της κυβερνητικής διαφθοράς, ερευνώντας τον στενό κύκλο του Πούτιν και μοιράζοντας τα ευρήματα σε επιδέξια βίντεο που συγκέντρωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές.

Το αποκορύφωμα στην πολιτική του καριέρα ήρθε το 2013, όταν κέρδισε το 27% των ψήφων σε μια αναμέτρηση για τη δημαρχία της Μόσχας που λίγοι πίστευαν ότι ήταν ελεύθερη ή δίκαιη. Παρέμεινε ένα αγκάθι στο Κρεμλίνο για χρόνια, εντοπίζοντας ένα παλάτι που χτίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα για προσωπική χρήση του Πούτιν, αλλά και επαύλεις που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Το 2020, ο Ναβάλνι έπεσε σε κώμα έπειτα από δηλητηρίαση με χρήση novichok από την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB και απευθύνθηκε στη Γερμανία για θεραπεία. Ανάρρωσε και επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, όπου συνελήφθη και καταδικάστηκε στην πρώτη από τις πολλές ποινές φυλάκισής του που συνολικά θα ήταν πάνω από 30 χρόνια πίσω από τα κάγκελα.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *