«Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ιρλανδίας, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα αποεπενδύσει από έξι ισραηλινές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις μεγαλύτερες τράπεζές του, λόγω των δραστηριοτήτων τους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Michael McGrath.
Το Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων της Ιρλανδίας (ISIF), το οποίο επενδύει στην πατρίδα του για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά κατέχει επίσης ένα χαρτοφυλάκιο ρευστών διεθνών περιουσιακών στοιχείων, δέχθηκε πιέσεις από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Sinn Fein, να εκποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία.
Από καιρό υπέρμαχος των παλαιστινιακών δικαιωμάτων, η Ιρλανδία τον περασμένο μήνα ενώθηκε με την Ισπανία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία κάνοντας τα πρώτα βήματα για την αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Η νέα κυβέρνηση της Ιρλανδίας είναι πολύ πιο δυναμική και λιγότερο διπλωματική στις διεθνείς της σχέσεις.
Μικρή η οικονομική ζημιά, επικίνδυνο το παράδειγμα
Το Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων της Ιρλανδίας θα πουλήσει συμμετοχές συνολικού ύψους 2,95 εκατομμυρίων ευρώ (3,20 εκατομμύρια δολάρια) που κατείχε στις τράπεζες Bank Hapoalim BM, Bank Leumi-le Israel BM, Israel Discount Bank, Mizrahi Tefahot Bank Ltd, First International Bank και Rami Levi CN Stores, μία από τις κορυφαίες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του Ισραήλ.
«Ενημερώθηκα από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Δημοσίων Εσόδων (NTMA) ότι αποφάσισε να αποεπενδύσει από ορισμένες επενδύσεις του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της ISIF σε εταιρείες που έχουν ορισμένες δραστηριότητες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», ανέφερε ο McGrath σε δήλωσή του αναφερόμενος στους εποίκους. Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό τις επόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε.
Το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, το ταμείο της Νορβηγίας, ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει με την πάροδο των ετών αποεπενδύσει από εννέα ισραηλινές εταιρείες λόγω δραστηριοτήτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Μεγάλες χρηματικές δωρεές, δέχονται οι παράνομοι οικισμοί από τις ΗΠΑ.
Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ – περιοχές της ιστορικής Παλαιστίνης που οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν για ένα κράτος – το 1967 και έκτοτε έχει χτίσει εκτεταμένους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη. Ο ΟΗΕ αναφέρει τα εδάφη ως κατεχόμενα, κάτι που το Ισραήλ αμφισβητεί, και απαιτεί από τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν.