Μία νέα πανδημία τόσο μεγάλη όσο αυτή της Covid-19 που σκότωσε 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι «βέβαιη», προειδοποίησε ο καθηγητής Sir Chris Whitty, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

To Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) αντιμετώπισε μια «απόλυτη καταστροφή» όταν χτύπησε για πρώτη φορά ο ιός το 2020, αλλά θα μπορούσε να ήταν «πολύ χειρότερη» εάν η χώρα δεν είχε μπει σε καραντίνα, εξήγησε ο Whitty.

«Πρέπει να θεωρήσουμε ότι μια μελλοντική πανδημία αυτής της κλίμακας θα συμβεί… αυτό είναι βέβαιο», τόνισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια παρουσίασης έρευνας για την Covid-19.

Η προειδοποίηση του Whitty ήρθε αφού ένας γιατρός ξέσπασε σε δάκρυα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ενώ περιέγραφε πώς η κρίση του κορονοϊού για το προσωπικό του NHS ήταν σαν να έπρεπε να ανταποκριθεί σε μια «τρομοκρατική επίθεση κάθε μέρα», με τους μολυσμένους ασθενείς να «πέφτουν βροχή από τον ουρανό».

Ο καθηγητής Kevin Fong —πρώην κλινικός σύμβουλος σε θέματα ετοιμότητας, ανθεκτικότητας και αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο NHS England— δήλωσε ότι η κλίμακα των θανάτων στα νοσοκομεία στο αποκορύφωμα της πανδημίας ήταν «πραγματικά εκπληκτική».

«Αυτό είναι μια επιλογή, μια πολιτική επιλογή»

Ορισμένες μονάδες εντατικής θεραπείας στην Αγγλία είχαν υπερφορτωθεί σε τέτοιο βαθμό που το προσωπικό αναγκάστηκε να βάλει τα πτώματα σε διαφανείς πλαστικούς σάκους απορριμμάτων, αφού ξέμειναν από σακούλες για πτώματα, και στη συνέχεια να βάλει αμέσως έναν άλλο ασθενή του Covid στο κρεβάτι αυτού του ατόμου, περιέγραψε ο Fong.

Ο Whitty, στη συνέχεια, δήλωσε ότι η επέκταση της χωρητικότητας του NHS θα μπορούσε να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει καλύτερα την αύξηση των ασθενών στο μέλλον.

«Λαμβάνοντας υπόψη ειδικότερα τις ΜΕΘ [μονάδες εντατικής θεραπείας], το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολύ χαμηλή χωρητικότητα ΜΕΘ σε σύγκριση με τα περισσότερα από τα ομότιμά μας έθνη σε χώρες υψηλού εισοδήματος», είπε. «Τώρα, αυτό είναι μια επιλογή, μια πολιτική επιλογή. Είναι μια επιλογή διαμόρφωσης του συστήματος, αλλά είναι μια επιλογή», τόνισε.

Μεταξύ των άλλων συστάσεών του, ο Whitty δήλωσε ότι η δυνατότητα διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας με αστραπιαία ταχύτητα και η μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής.

Ο Chris Whitty                                                                                                       πηγή: James Manning/PA

«Αν δεν προσπαθήσουμε σοβαρά να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες στην υγεία μεταξύ των πανδημιών, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να το κάνουμε όταν εμφανιστούν οι πανδημίες», τόνισε.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών, πρόσθεσε: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι πάντα, στην αρχή των πανδημιών, υποτιμούν ότι στην πραγματικότητα είναι η επιστήμη που θα τους βγάλει από την τρύπα, όχι όλα τα άλλα πράγματα».

Οι έμμεσες συνέπειες

Ο Whitty δήλωσε ότι, εκτός από τις άμεσες συνέπειες από την Covid-19, όπως οι θάνατοι, υπήρχαν και έμμεσες «που προέρχονται από το γεγονός ότι το σύστημα είναι υπερφορτωμένο ή τουλάχιστον ανίκανο να ανταπεξέλθει… με όλες τις ασθένειες που έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από ό,τι θα είχαν».

Παραδέχτηκε ότι τα μηνύματα σχετικά με τις μάσκες που πρέπει να φοράει το προσωπικό του NHS για να προστατευτεί από τον κορονοϊό ήταν «αρκετά συγκεχυμένα» στις αρχές της πανδημίας. Είπε επίσης ότι οι αξιωματούχοι «δεν το μετέφεραν αρκετά καλά» ότι το κοινό θα πρέπει να συνεχίσει να πηγαίνει στο νοσοκομείο για σοβαρές ασθένειες εκτός της Covid-19.





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *