Οι αρχές στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ αντιμετώπισαν το Σάββατο το δύσκολο έργο του καθαρισμού από τον τυφώνα Helene, μια από τις ισχυρότερες και ίσως πιο δαπανηρές καταιγίδες που έπληξαν τη χώρα, καθώς ο αριθμός των νεκρών συνέχισε να αυξάνεται. Τουλάχιστον 47 θάνατοι αναφέρθηκαν μέχρι τις αρχές του Σαββάτου και οι αξιωματούχοι φοβούνταν ότι θα ανακαλυφθούν ακόμη περισσότερα πτώματα σε διάφορες πολιτείες.

Ενώ υπήρξε και μια διάσωση on camera από τον ίδιο τον ρεπόρτερ.

Οι εκτιμήσεις για τις ζημιές σε όλο το μέτωπο της καταιγίδας κυμαίνονται μεταξύ 95 και 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας την ενδεχομένως μια από τις πιο ακριβές καταιγίδες στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, δήλωσε ο Τζόναθαν Πόρτερ, επικεφαλής μετεωρολόγος της AccuWeather, μιας εμπορικής εταιρείας προβλέψεων.

Υποβαθμισμένος αργά την Παρασκευή σε μετατροπικό κυκλώνα, τα υπολείμματα της Helene συνέχισαν να παράγουν ισχυρές βροχές σε αρκετές πολιτείες, προκαλώντας μαζικές πλημμύρες που απειλούσαν να προκαλέσουν καταρρεύσεις φραγμάτων που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν ολόκληρες πόλεις.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έδειξε πολύ ενοχλημένος από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο Ντέλαγουερ.

Τι δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν

«Η καταστροφή που βλέπουμε στο πέρασμα του τυφώνα Helene είναι συγκλονιστική», δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Η Τζιλ και εγώ συνεχίζουμε να προσευχόμαστε για όλους εκείνους που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα και για όλους όσοι επηρεάστηκαν από αυτή την καταιγίδα».

Ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και τις επιπτώσεις της καταιγίδας σε πολλές πολιτείες από την Ντιν Κρίσγουελ, διαχειρίστρια της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, και τη Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ, σύμβουλο του Λευκού Οίκου για την εσωτερική ασφάλεια, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος τους έδωσε εντολή να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην επιτάχυνση της υποστήριξης προς τους επιζώντες της καταιγίδας και στην επιτάχυνση των προσπαθειών ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης ανάπτυξης πρόσθετων ομάδων έρευνας και διάσωσης στη Βόρεια Καρολίνα, προστίθεται.

Η Ατλάντα χτυπήθηκε από 320 χιλιοστά βροχής

Τουλάχιστον 3 εκατομμύρια νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ρεύμα το απόγευμα του Σαββάτου σε πέντε πολιτείες, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι να αποκατασταθούν πλήρως οι υπηρεσίες. Οι χειρότερες διακοπές ήταν στη Νότια Καρολίνα με περισσότερα από 1 εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα και στη Τζόρτζια όπου 750.000 ήταν χωρίς ρεύμα.

Μερικές από τις χειρότερες βροχές έπληξαν τη δυτική Βόρεια Καρολίνα, όπου έπεσαν σχεδόν 76 εκατοστά στο όρος Μίτσελ στην κομητεία Γιάνσεϊ, ανέφερε το Κέντρο Πρόγνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Η Ατλάντα χτυπήθηκε από 320 χιλιοστά βροχής και οι αγρότες στη Νότια Τζόρτζια αξιολογούσαν τις ζημιές στην καλλιέργεια βαμβακιού της πολιτείας ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και στην καλλιέργεια πεκάν ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκεται τώρα σε περίοδο συγκομιδής.

Πριν κινηθεί βόρεια μέσω της Τζόρτζια και προς το Τενεσί και τις Καρολίνες (όπου χτυπήθηκαν και από ανεμοστρόβιλους), η Helene έπληξε την περιοχή Big Bend της Φλόριντα ως ισχυρός τυφώνας κατηγορίας 4 το βράδυ της Πέμπτης, με ανέμους ταχύτητας 140 μιλίων/ώρα (225 χλμ/ώρα). Άφησε πίσω της ένα χαοτικό τοπίο με αναποδογυρισμένες βάρκες σε λιμάνια, κομμένα δέντρα, βυθισμένα αυτοκίνητα και πλημμυρισμένους δρόμους.Η αστυνομία και οι πυροσβέστες πραγματοποίησαν χιλιάδες διασώσεις από το νερό σε όλες τις πληγείσες πολιτείες την Παρασκευή.

Πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών αναφέρθηκαν στην Φλόριντα (11), την Τζόρτζια (15) και στην Νότια Καρολίνα (19).

Πηγή: Reuters





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *