Το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με αγρότες και κτηνοτρόφους της Μαγνησίας.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου – ΕΒΟΛ, τον Υφυπουργό συνόδευσαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στρατάκος, και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του οργανισμού, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων και η Συντονίστρια Κρατικής Αρωγής για την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων. Το αντικείμενο της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Μαγνησίας, αλλά και αγρότες και κτηνοτρόφοι, ήταν η πορεία υλοποίησης της κρατικής αρωγής, αλλά και μια σειρά από παρεμβάσεις στήριξης που προωθούνται από τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Υφυπουργός, κ. Τριαντόπουλος, ανέλυσε την επαυξημένη προκαταβολή του 86% της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Συγκεκριμένα, προχώρησε άμεσα η υλοποίηση της επαυξημένης προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023. Έτσι, ολοκληρώνεται η καταβολή των επιχορηγήσεων για τις περιπτώσεις εκείνες που είχαν ήδη λάβει το 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής, ενώ – μετά την ολοκλήρωση καταβολής του υπολοίπου 36% στις περιπτώσεις που έλαβαν το 50% – θα ακολουθήσει η καταβολή της επαυξημένης προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής και σε όσες περιπτώσεις επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων δεν έχουν λάβει ακόμα την προκαταβολή. Όσον αφορά τη Μαγνησία, ήδη καταβλήθηκαν 14.935.103 ευρώ σε 2.840 περιπτώσεις επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στο πλαίσιο της καταβολής της επαυξημένης προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Υφυπουργός υπογράμμισε μία σειρά από παρεμβάσεις επί των οποίων είχε συνεργαστεί με τους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας όσον αφορά τις αποζημιώσεις και οι οποίες προωθούνται και υλοποιούνται. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 5136 του 2024, ο οποίος έλαβε ΦΕΚ στις 19 Σεπτεμβρίου 2024, προβλέπεται ότι:

1ον. Εναρμονίζονται οι τιμές επί των οποίων καθορίζονται οι αποζημιώσεις στο ζωικό κεφάλαιο για τις πυρκαγιές του 2023 – όπως στη Μαγνησία – με τις τιμές που προσδιορίστηκαν για το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο ‘Daniel’. Έτσι, αυξάνεται το ύψος της αποζημίωσης για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου στις πυρκαγιές του 2023. Ειδικότερα, προβλέπεται πως και στις πυρκαγιές του 2023 η αποζημίωση για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου χορηγείται με βάση τις τιμές που καθορίστηκαν με την υπ’ αρ. 146/8.11.2023 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ.

2ον. Αίρονται οι αυστηροί περιορισμοί του κανονισμού του ΕΛΓΑ για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου όσον αφορά την ηλικία των επιλέξιμων προς αποζημίωση ζώων, αυξάνοντας τα ηλικιακά όρια και κατ’ επέκταση – σε σχετικές περιπτώσεις – το συνολικό ύψος της αποζημίωσης, τόσο για τις πλημμύρες, όσο και για τις πυρκαγιές του 2023. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου, εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, πλημμυρών και πυρκαγιών από φυσικά αίτια εντός του έτους 2023, οι ζημίες στο ζωικό κεφάλαιο αποζημιώνονται, κατά παρέκκλιση του ισχύοντος Κανονισμού Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ για άρρενα βοοειδή με ηλικία έως δέκα (10) έτη και για αίγες και αιγοπρόβατα με ηλικία έως οκτώ (8) έτη, υπό την προϋπόθεση ότι έχει καταβληθεί η ειδική ασφαλιστική εισφορά του άρθρου 8 του ν. 3877/2010 (Α’ 160) για τα αποζημιούμενα ζώα.

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, υπογράμμισε πως «με την πρόσφατη διάταξη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και σε συνέχεια της προεργασίας που έγινε στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, θεσμοθετήθηκαν προβλέψεις τις οποίες είχαμε εδώ και καιρό συζητήσει με τους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας, όπως και των άλλων περιοχών. Προβλέψεις που στη συνέχεια θα ενισχύσουν περαιτέρω τους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας και των άλλων περιοχών με τον επαναϋπολογισμό από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων για την απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου από την πυρκαγιά του 2023 – και άλλες καταστροφές. Συνεχίζουμε, σε στενή συνεργασία με όλους, να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας και όλων των περιοχών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές».





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *