«Κούρεμα» και παράταση του χρόνου αποπληρωμής θα περιλαμβάνουν οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών, τα οποία ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ και αναμένεται, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, να υλοποιηθούν από τις αρχές του 2025.

Εντός του Οκτωβρίου θα υπάρξει ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων στο πλαίσιο όσων εξαγγέλθηκαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στόχος της κυβέρνησης όπως είπε είναι «η ρύθμιση να αρχίσει να υλοποιείται από το νέο έτος ώστε να βγει αυτή η θηλειά από λαιμό χιλιάδων αγροτών».

Θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων

Όπως είπε, σε συνεντεύξεις του στο ertnews και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί  ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης από φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα.

Μέσω του πλαισίου αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται:

  • η διαγραφή τόκων,
  • η απομείωση του δανείου,
  • η αναχρηματοδότηση του δανείου αλλά και
  • η μερική ή ολική διαγραφή αυτού.

Επιπλέον, όπως είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο εκκαθαριστής θα μπορεί να καθορίζει τους όρους συμβιβασμού ή ρύθμισης και για περισσότερες από μια περιπτώσεις που θα έχουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά.

Σκοπός των ρυθμίσεων, τόνισε ο κ. Τσιάρας, είναι η επιτυχής διευθέτηση των δανειακών απαιτήσεων έναντι των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, η οποία λειτουργεί ως δαμόκλεια σπάθη για τους αγρότες. Η διαχείριση των κόκκινων αγροτικών δανείων συνιστά κεφαλαιώδες ζήτημα, επισήμανε ο Υπουργός, για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, καθώς θα αποδεσμευτούν ανθρώπινοι και περιουσιακοί πόροι, θα ενισχυθεί η αγροτική οικονομία, καθώς και θα διατηρηθεί αρραγής ο κοινωνικός ιστός.  «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο πρωτογενής τομέας πέρα από την σημαντική συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της προσπάθεια να στηριχθεί η ελληνική περιφέρεια», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Συμφωνία Τράπεζας της Ελλάδος και ειδικού διαχειριστή

Η ρύθμιση που αναμένεται αφορά τα μη εξυπηρετούμενα κόκκινα δάνεια και όχι αυτά τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ρυθμισμένα και εξυπηρετούνται. «Από κει και πέρα προφανώς θα υπάρχει, εκτιμώ κατά τη δική μου άποψη, μια εξατομίκευση, δηλαδή κάθε περίπτωση θα είναι διαφορετική και σε σχέση με τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί και σε σχέση με το τι δυνατότητες υπάρχουν για την περαιτέρω ενδεχομένως αξιοποίηση των περιουσιών των αγροτικών συνεταιρισμών».

Όπως επισήμανε ο κ. Τσιάρας, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κεντρική συμφωνία της Τράπεζας της Ελλάδος με τον ειδικό διαχειριστή, ώστε να μπορεί ένα σέρβισερ να διαχειριστεί όλα αυτά τα δάνεια με διεύρυνση διαφόρων εννοιών, με ομαδοποίηση δανείων και με δυνατότητα πραγματικού κουρέματος των δανείων και αναχρηματοδότησης τους.

«Όλο αυτό το οποίο έχουμε σχεδιάσει σε πρώτο χρόνο, επαναλαμβάνω με όλους τους φορείς, να μπορέσει μέχρι το τέλος να μας δώσει το αποτέλεσμα το οποίο σχεδιάσαμε και νομίζω ότι θα το πετύχουμε αυτό. Τα βήματα αυτά θα γίνουν  εντός του Οκτωβρίου», είπε.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιάρας, το επόμενο διάστημα, θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση, καθώς επίσης, «θα υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία από την πλευρά του ειδικού εκκαθαριστή, προκειμένου να υπάρξει ο σέρβισερ ο οποίος θα ικανοποιήσει ουσιαστικά όλο αυτό το ζήτημα και θα μπορέσει να αναλάβει όλη αυτή τη διαδικασία».

«Τα κόκκινα δάνεια, είναι μια υπόθεση η οποία αφορά πάρα πολύ κόσμο. Έχουν ξεκινήσει να εντείνονται και να μεγεθύνονται και να πολλαπλασιάζονται από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 και βλέπουμε ότι αφορά περίπου 21.000 φυσικά πρόσωπα, αγρότες και σε περισσότερους από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι μισοί από αυτούς είναι ενεργοί και οι άλλοι μισοί πλέον δεν είναι ενεργοί», επισήμανε ο ΥπΑΑΤ.

«Αν σκεφθούμε ότι το ύψος τους είναι περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ότι άμεσα, με την αξιοποίηση της δεσμευμένης περιουσίας των συνεταιρισμών, που μπορεί να ξεπερνάει τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, μαζί με την περιουσία των αγροτών, μπορούμε να έχουμε 150 – 200 εκατομμύρια αξιοποιήσιμης ακίνητης περιουσίας», σημείωσε.

Αλλάζουμε τον αρδευτικό χάρτη

Ερωτηθείς για ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ο κ. Τσιάρας είπε ότι υπάρχει σε εξέλιξη πρόγραμμα δεκάδων σημαντικών αρδευτικών έργων σε όλη την επικράτεια. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά τα πέντε μεγάλα έργα που γίνονται, μέσω ΣΔΙΤ, από το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, το οποίο κινητοποιεί πόρους πλέον των 4 δις ευρώ, στα πολλά αρδευτικά έργα που γίνονται σε όλη τη χώρα μέσω ΠΑΑ, στη σύσταση -αρχικώς στη Θεσσαλία και στην Κρήτη- Οργανισμών Διαχείρισης Υδάτων και  στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για σωστή διαχείριση των αποθεμάτων νερού.

Ερωτηθείς για τις ιχθυοκαλλιέργειες είπε, ότι πρόκειται για έναν κλάδο με δυναμική και ο ίδιος πιστεύει στις δυνατότητες που έχει να συνεισφέρει ακόμη περισσότερο στην οικονομία και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτό θα καταστεί δυνατό μόλις το Υπουργείο Περιβάλλοντος ολοκληρώσει τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, τα οποία αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος, στις καταστροφές στην Κορινθία, είπε ότι και στην περίπτωση αυτή θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί του ΕΛΓΑ και της Κρατικής Αρωγής για την καταβολή αποζημιώσεων.

Για τη Θεσσαλία, σημείωσε, ότι έχουν καταβληθεί 310 εκατ. ευρώ ως αγροτικές αποζημιώσεις και εντός του Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των ενστάσεων κτηνοτρόφων.





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *