Σε μια από τις χειρότερες χρονιές εξελίσσεται η τρέχουσα για τους βαμβακοπαραγωγούς σε όλη τη Θεσσαλία. Όπως υποστηρίζουν, οι μειωμένες τιμές σε συνδυασμό με τις χαμηλές παραγωγές δημιουργούν προβλήματα στην κάλυψη των εξόδων καλλιέργειας, ενώ διακυβεύεται και η είσπραξη της Κοινοτικής επιδότησης που δικαιούνται οι βαμβακοπαραγωγοί, λόγω της μη κάλυψης του πλαφόν παραγωγής που τίθεται σε κάθε περιοχή, σε περίπτωση που δεν υπάρξει σχετική παρέμβαση για αλλαγή του πλαφόν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο εκπρόσωπος τύπου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας κ. Σ. Αλειφτήρας, εξήγησε ότι υπάρχει μείωση που κυμαίνεται από 60% – 70% με τον μέσο όρο να ανέρχεται στα 200 κιλά το στρέμμα. “Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε τα αίτια που δημιούργησαν την εικόνα αυτή στην παραγωγή του βαμβακιού και στα Φάρσαλα και στις άλλες περιοχές”, τόνισε ο κ. Αλειφτήρας, εξηγώντας ότι στην επαρχία Φαρσάλων, πριν 10 ημέρες περίπου στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έλαβαν δείγματα και φυτά από βαμβακοκαλλιέργειες της περιοχής, προκειμένου να υπάρξει και διερευνηθούν και επιστημονικά οι λόγοι που δημιούργησαν αυτή την εικόνα στην βαμβακοκαλλιέργεια.

“Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς ως παραγωγοί είναι ότι πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα που έχει σχέση και με τις πλημμύρες και τις καταστροφές στη Θεσσαλία, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες και άλλους παράγοντες που καλείται πλέον η επιστημονική Κοινότητα και οι γεωπόνοι να τα διερευνήσουν”, είπε ο κ Αλειφτήρας.

Όσον αφορά το πλαφόν καλλιέργειας στο ν. Λάρισας για το βαμβάκι, ανέρχεται στα 292 κιλά/στρέμμα. Το πλαφόν αυτό δεν το καλύπτουν οι περισσότεροι παραγωγοί και αν δεν τροποποιηθεί η σχετική υπουργική απόφαση τότε δεν θα μπορέσουν να εισπράξουν την συνδεδεμένη επιδότηση. “Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει σχετική τροποποίηση της απόφασης από το υπουργείο γιατί με μια παραγωγή 200 κιλών το στρέμμα και την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος δεν καλύπτονται ούτε τα έξοδα καλλιέργειας για έναν παραγωγό με ιδιόκτητες εκτάσεις”, εξήγησε ο κ. Αλειφτήρας, προσθέτοντας ότι το υπουργείο θα πρέπει να λάβει γενναία μέτρα για την στήριξη του Θεσσαλικού κάμπου, που είναι ένας τους πλέον παραγωγικούς και εύφορους κάμπους στην Ευρώπη.





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *