Ολοένα και πιο ορατό μοιάζει το απευκταίο σενάριο μιας ευρύτερης σύρραξης με επίκεντρο την Ευρώπη, καθώς τα τελευταία 24ωρα η Δύση έχει ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου στην Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία αδειοδότησαν το Κίεβο να πλήξει στόχους σε ρωσικό έδαφος με δικούς τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία προέβη σε εκτοξεύσεις και πριν από λίγο έγινε γνωστό πως η Γερμανία… πήρε τη σκυτάλη.
Συγκεκριμένα, η Γερμανία έστειλε στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, το οποίο περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρομαχικά.
Αναλυτικά το πακέτο
Ειδικότερα, παραδόθηκαν 11 αυτοκινούμενα πυροβόλα -τέσσερα Panzerhaubitze 2000 και επτά M109- όπως προκύπτει από την επικαιροποιημένη λίστα της γερμανικής κυβέρνησης με την στρατιωτική βοήθεια που έχει προσφέρει στο Κίεβο.
Παραδόθηκαν επίσης 41.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών.
Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης 47 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 8 αερομεταφερόμενα οχήματα Caracal.
Επιπροσθέτως, η Ουκρανία έχει παραλάβει δύο οχήματα Biber για κατασκευή γεφυρών, τρία τεθωρακισμένα οχήματα αποναρκοθέτησης Wisent και οκτώ φορτηγά Oshkosh.
Παραδόθηκαν τέλος περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, διαφόρων τύπων, καθώς και ιατρικές προμήθειες.
Από πλευράς ποσότητας, η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων για την Ουκρανία, μετά τις ΗΠΑ.
Παραδόθηκαν τα δύο τελευταία από τα 18 μαχητικά F-16 που είχε υποσχεθεί η Ολλανδία
Επίσης πριν από λίγο, έγινε γνωστό ότι σε κέντρο εκπαίδευσης ουκρανών πιλότων στη Ρουμανία παραδόθηκαν τα δύο τελευταία από τα 18 μαχητικά F-16 που είχε υποσχεθεί η Ολλανδία στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε από το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.
Η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία και το Βέλγιο είχαν δεσμευτεί συλλογικά να παραδώσουν στην Ουκρανία περισσότερα από 60 αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16, αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση ουκρανών πιλότων και τεχνικού προσωπικού, προκειμένου να ενισχύσουν το Κίεβο στον πόλεμο κατά των ρώσων εισβολέων.
Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα αυξήσει κατά 10% τις αμυντικές δαπάνες της το επόμενο έτος, επικαλούμενη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.