Ο Θεόδωρος Ποστόλ αμερικανός ειδικός και εμπειρογνώμονας απέρριψε σθεναρά τις υποδείξεις ότι το σύστημα Ορέσνικ αντιπροσωπεύει ξεπερασμένες εξελίξεις της Μόσχας, μιλώντας στο TASS. Αντίθετα το αποκαλεί προγμένη σύστημα. Είναι ο ιδίος που είχε αναφέρει ως επικίνδυνο λάθος το χτύπημα στο στρατηγικό πυρηνικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ρωσίας,
O Ποστόλ είναι ένας ιδιοφυής καθηγητής, ο οποίος αρέσκεται να μιλά πολύ υποτιμητικά για το Πεντάγωνο και τις εταιρείες που εργάζονται για αυτό, αναδεικνύοντας τα λάθη κατασκευής, εξαπολύοντας ταυτόχρονα κατηγορίες περί ανικανότητας ή αγνής βλακείας. Ο τρόπος του δεν τον βοήθησε να εισακουστεί, όμως θεωρείται στους κορυφαίους του κόσμου στην ανάλυση βαλλιστικών συστημάτων.
Κανένα από τα υφιστάμενα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας παγκοσμίως δεν μπορεί να αναχαιτίσει τον νέο βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς της Ρωσίας, τον Ορέσνικ, δήλωσε στο TASS ο Θέοντορ Ποστόλ, κορυφαίος εμπειρογνώμονας των ΗΠΑ σε θέματα πυραυλικής τεχνολογίας και συνταξιούχος ομότιμος καθηγητής του MIT για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Πολιτική Εθνικής Ασφάλειας.
Απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι τα υπάρχοντα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των Aegis, Aegis Ashore, THAAD, Patriot και Iron Dome, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον Ορέσνικ. O ίδιος ο Ποστόλ έχει ιστορία στο να καταρρίπτει θεωρίες άλλων.
«Όχι, όχι απολύτως όχι» – Δεν υπάρχει άμυνα εναντίον των Ορέσνικ
«Όχι, όχι, απολύτως όχι», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας, ο οποίος είναι πρώην επιστημονικός σύμβουλος του αρχηγού του επιτελείου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και έχει επίσης εργαστεί στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και στο Εθνικό Εργαστήριο Argonne. «Δεν υπάρχει τίποτα διαθέσιμο που να μπορεί να εμπλέξει αυτό το σύστημα και να προσφέρει ουσιαστική άμυνα εναντίον του», τόνισε ο Ποστόλ.
Ο εμπειρογνώμονας απέρριψε επίσης σθεναρά τις προτάσεις ότι το σύστημα Ορέσνικ αντιπροσωπεύει προηγούμενες εξελίξεις της Μόσχας. «Πρέπει να πω ότι η αντίδρασή μου είναι ότι όποιος κάνει αυτόν τον ισχυρισμό είτε δεν έχει ιδέα για τι μιλάει, είτε απλώς λέει ψέματα. Υποθέτω ότι όλες αυτές οι δηλώσεις γίνονται από πολιτικούς ανθρώπους που δεν ξεχωρίζουν τον έναν πύραυλο από τον άλλο», δήλωσε ο Ποστόλ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρόκειται για ένα πολύ προηγμένο σύστημα» το οποίο «χρησιμοποιεί πολύ προηγμένη τεχνολογία». «Είναι σαν να συγκρίνουμε ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα που έφτιαξαν οι άνθρωποι και το οποίο ήταν ατμοκίνητο με ένα σύγχρονο, προηγμένο αυτοκίνητο και να λέμε ότι είναι και τα δύο ίδια. Είναι και τα δύο αυτοκίνητα.
Λοιπόν, αυτό είναι κατά μία έννοια αλήθεια, αλλά από την άποψη ενός τεχνολόγου είναι εντελώς γελοία σύγκριση», σχολίασε ο Ποστόλ. Επιπλέον, πρότεινε ότι τα συστήματα Aegis, THAAD, Patriot και Iron Dome «είναι θεμελιωδώς ελαττωματικά στη σύλληψή τους, έτσι ώστε να μην μπορούν να αμυνθούν ούτε καν εναντίον ενός τυπικού βαλλιστικού πυραύλου, πόσο μάλλον εναντίον κάτι τόσο εξελιγμένου όπως αυτό το σύστημα Ορέσνικ».
Προς το παρόν δεν υπάρχουν συστήματα ικανά να αντιμετωπίσουν τέτοια όπλα, είχε πει και ο Πούτιν
Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος στις 21 Νοεμβρίου, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ είχαν εγκρίνει τη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας πριν αμερικανικοί και βρετανικοί πύραυλοι πλήξουν ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις παραμεθόριες περιοχές του Κουρσκ και του Μπριάνσκ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία αντέδρασε εκτοξεύοντας τον πιο πρόσφατο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς Ορέσνικ με μη πυρηνικό φορτίο σε ένα ουκρανικό αμυντικό εργοστάσιο, το Yuzhmash, στο Ντνιπροπετρόσκ. Η προκλητική στάση της Δύσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές συνέπειες σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης, προειδοποίησε ο Ρώσος ηγέτης.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν συστήματα ικανά να αντιμετωπίσουν τέτοια όπλα, τόνισε ο Ρώσος ηγέτης. Δήλωσε ότι τα υπάρχοντα παγκόσμια συστήματα αεράμυνας και τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στην Ευρώπη δεν μπορούν να αναχαιτίσουν αυτούς τους πυραύλους. Προειδοποίησε επίσης ότι η Μόσχα θα στοχεύσει σε περαιτέρω δοκιμές πυραύλων με βάση τις απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας.
Για καλή τύχη των Ουκρανών, ουκρανικές πηγές αποκάλυψαν στο Reuters πως ο ρωσικός πύραυλος δεν έφερε εκρηκτικές κεφαλές, αλλά ήταν όντως ένα τεστ που χρησίμευσε ως ηχηρή προειδοποίηση στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ.