Τον κώδωνα του κινδύνου για τα υψηλά ποσά που αφορούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου κρούει η Κομισιόν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της έκθεσης Μεταπρογραμματικής Εποπτείας που δημοσιοποίησε για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η συγκεκριμένη έκθεση, το απόθεμα των καθυστερούμενων οφειλών της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε τον Ιούλιο κατά 19% από τον Ιανουάριο του 2024, αλλά η πρόοδος ήταν άνιση.
Ειδικότερα, το συνολικό απόθεμα των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώθηκε από 880 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024 σε 709 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2024, κυρίως λόγω της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων που αντιστάθμισε την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που συσσωρεύτηκαν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις εφάπαξ συντάξεις. Σε κάθε περίπτωση η απόκλιση από τον στόχο παραμένει σημαντική, στα 542 εκατ. ευρώ.
Κομισιόν: Οι συντάξεις
Αναφορικά με τις καθυστερούμενες συντάξεις, η έκθεση της Κομισιόν σημειώνει πρόοδο για το υπόλοιπο των καθυστερούμενων κύριων συντάξεων, αλλά πρόβλημα στην απονομή επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ.
Ειδικότερα, τονίζεται το γεγονός ότι ενώ το υπόλοιπο των καθυστερούμενων κύριων συντάξεων έχει σχεδόν μηδενιστεί, το υπόλοιπο για επικουρικές και εφάπαξ αυξήθηκε από τον Ιανουάριο στον Ιούλιο κατά 50 εκατ. ευρώ (φτάνοντας το Ιούλιο τα 200 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο), ενώ οι καθυστερούμενες συντάξεις στο δημόσιο αυξάνονται από τα τέλη του 2023. Όλα αυτά ενώ είχε συμφωνηθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις θα είχαν απονεμηθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ως προοπτική, η έκθεση δίνει μια δέσμευση του υπουργείου εργασίας που θα επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να μειωθούν σημαντικά και ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις.
Οι οφειλές σε νοσοκομεία και ΟΤΑ
«Το απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος, αλλά μέρος της παρατηρούμενης μείωσης μπορεί να αποδοθεί σε εποχικούς παράγοντες», αναφέρει η έκθεση.
Από τον Ιούλιο του 2024, οι συνολικές προμήθειες των φαρμακευτικών προμηθειών των νοσοκομείων διαχειρίζεται η ΕΚΑΠΥ και σχεδιάζεται να αναλάβει την πλήρη ευθύνη της προμήθειας υπηρεσιών και υλικών έως τα μέσα του 2025. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση ο καλός ρυθμός εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην νέα Αρχή αλλά οφείλεται και σε εποχιακούς παράγοντες καθώς οι καθυστερήσεις τείνουν να φτάνουν στο χαμηλότερο επίπεδο στα μέσα του έτους πριν αρχίσουν να αυξηθεί και πάλι μέχρι το τέλος του έτους.
Την ίδια στιγμή οι καθυστερήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυξάνονται σημαντικά κατά 66%, από 105 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024 σε 174 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2024.
Πηγή: OT