Πληροφορίες αναφέρουν ότι το απόγευμα της Παρασκευής έκλεισε ο εναέριος χώρος στη ρωσική περιοχή από όπου εκτοξεύονται οι πύραυλοι Oreshnik.

Η συγκεκριμένη απόφαση είχε προαναγγελθεί τις προηγούμενες μέρες, προκαλώντας ανησυχία για μία ακόμα εξαπόλυση επίθεσης με τον συγκεκριμένο υπερηχητικό πύραυλο.

Τι γνωρίζουμε για τον πύραυλο

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Νοεμβρίου, ο νέος ρωσικός πύραυλος που μετέφερε έξι κεφαλές χωρίς γόμωση χτύπησε το Ντνίπρο της Ουκρανίας. Σχεδιασμένος για πυρηνικά χτυπήματα, ο πύραυλος Oreshnik ήταν μια προειδοποίηση προς τη Δύση, όχι όμως κάποιο νέο «υπερόπλο».

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για ένα νέο είδος «ανίκητου» πυραύλου hypersonic, ο οποίος ξεπερνά κατά πολλές φορές την ταχύτητα του ήχου. Ωστόσο Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια παλιά τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM).

Ο πύραυλος απελευθέρωσε πολλαπλές κεφαλές πάνω από το Νντίπρο, ένα βασικό χαρακτηριστικό των ICBM, δήλωσαν στο Reuters δύο ειδικοί που εξέτασαν τα υπολείμματα του πυραύλου. Σε βίντεο της επίθεσης, κάθε κεφαλή δείχνει να χωρίζεται σε μικρότερα φορτία που πέφτουν στο έδαφος με ταχύτητα μετεωρίτη.

Απίστευτα υχηλές θερμοκρασίες πιάνει ο πύραυλος

Μετά το χτύπημα, ο Πούτιν υποστήριξε ότι ο Oreshnik δεν μπορεί να αναχαιτιστεί επειδή είναι hypersonic, πλήττει δηλαδή τον στόχο με ταχύτητα άνω των Mach 5.

Όπως ανέφερε ο Πούτιν, σε περίπτωση μαζικής χρήσης του «Oreshnik», η ισχύς του πλήγματος θα είναι συγκρίσιμη με τα πυρηνικά όπλα.

Η θερμοκρασία των στοιχείων κρούσης του πυραύλου φτάνει τους τέσσερις χιλιάδες βαθμούς.

Ο βαλλιστικός πύραυλος «Oreshnik» καταστρέφει ακόμη και «ιδιαίτερα προστατευμένα και βαθιά κρυμμένα αντικείμενα», ενώ «ό,τι βρίσκεται στο επίκεντρο της έκρηξης διασπάται σε στοιχειώδη σωματίδια και μετατρέπεται σε σκόνη».





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *