Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Πέμπτη εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), σε απάντηση στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Μάιο του 2024 για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως μεταφέρει το Reuters.
Το διάταγμα αποκαλύπτει οικονομικές κυρώσεις και περιορισμούς στη χορήγηση βίζας κατά των αξιωματούχων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (και των μελών των οικογενειών τους) «που υποστηρίζουν τις έρευνες του ΔΠΔ κατά πολιτών και συμμάχων των ΗΠΑ».
Το ΔΠΔ είναι ένας ανεξάρτητος, διεθνής οργανισμός, με έδρα τη Χάγη, στην Ολλανδία, και ιδρύθηκε βάσει του Καταστατικού της Ρώμης, μιας διεθνούς συνθήκης που τέθηκε σε ισχύ το 2002. Το δικαστήριο εποπτεύει παγκόσμια ζητήματα, όπως η γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου.
Ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, επειδή το δικαστήριο αποτελεί απειλή για την αμερικανική κυριαρχία και τη συνταγματική προστασία. Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος έχει κατηγορήσει το ΔΠΔ για πολιτικοποίηση και δήλωσε ότι το ΔΠΔ έχει στοχοποιήσει το Ισραήλ χωρίς να θέτει καθεστώτα όπως το Ιράν στα ίδια πρότυπα.
Today I met with Judge Tomoko Akane, president of the International Criminal Court.
The ICC plays an essential role in delivering justice to the victims of some of the world’s most horrific crimes.
Independence and impartiality are crucial characteristics of the Court’s… pic.twitter.com/sfsRPdJT4q
— António Costa (@eucopresident) February 6, 2025
Τα εντάλματα εναντίον των Μπενιαμίν Νετανιάχου, Γιοάβ Γκάλαντ εκκρεμούν ακόμα
Τον Μάιο του 2024, ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν, είχε ζητήσει ένταλμα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, τον οποίο ο Νετανιάχου απέλυσε τον Νοέμβριο του 2024. Το ένταλμα άνοιγε τον δρόμο για τη σύλληψή τους, σε περίπτωση που επισκεφθούν οποιαδήποτε από τις 124 χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη του Καταστατικού της Ρώμης.
Ο Χαν εξέδωσε επίσης εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, τον Ισμαήλ Χανίγιε και τον Μοχάμεντ Ντέιφ, οι οποίοι έκτοτε δολοφονήθηκαν ή σκοτώθηκαν σε μάχη από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Ο Χαν δήλωσε ότι εξέδωσε αυτά τα εντάλματα κατά των ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών, της σύλληψης ομήρων ως έγκλημα πολέμου, των βασανιστηρίων και άλλων απάνθρωπων πράξεων, μετά την επίθεση της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Ο Χαν είπε επίσης ότι εξέδωσε τα εντάλματα κατά των Ισραηλινών ηγετών λόγω εγκλημάτων πολέμου, όπως πείνα αμάχων, καθοδήγηση επιθέσεων κατά άμαχου πληθυσμού, διώξεις και άλλες απάνθρωπες πράξεις, σύμφωνα με το Fox. Ακόμα διερευνάται το ενδεχόμενο της τέλεσης γενοκτονίας έπειτα από που προσφυγή της Νότιας Αφρικής και άλλων χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης.
Το ιστορικό των κυρώσεων Τραμπ εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Τον Ιανουάριο, μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε επίσης νομοθεσία που θα επέβαλε κυρώσεις στο ΔΠΔ, αλλά το μέτρο απέτυχε να προωθηθεί στη Γερουσία στις 28 Ιανουαρίου.
Ο Τραμπ υποδέχθηκε τον Νετανιάχου για μια επίσκεψη στον Λευκό Οίκο την Τρίτη, όπου ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επαναφορά της εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» κατά του Ιράν.
Ο Τραμπ είχε εκδώσει στο παρελθόν κυρώσεις κατά αξιωματούχων του ΔΠΔ το 2020, υπογράφοντας το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση εισόδου στην οικογένειά τους που προέκυψε από έρευνα του ΔΠΔ για φερόμενες ενέργειες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.
Οι κυρώσεις θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του δικαστηρίου λέει η Γιαπωνέζα δικαστής
Το δικαστήριο έλαβε μέτρα για να προστατεύσει το προσωπικό από πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ, καταβάλλοντας τους μισθούς τρεις μήνες νωρίτερα, καθώς προετοιμάζεται για οικονομικούς περιορισμούς που θα μπορούσαν να παραλύσουν το δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, δήλωσαν πηγές στο Reuters τον περασμένο μήνα.
Τον Δεκέμβριο, η πρόεδρος του δικαστηρίου, η δικαστής Τομόκο Ακάνε, προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις θα «υπονομεύσουν γρήγορα τις λειτουργίες του Δικαστηρίου σε όλες τις καταστάσεις και τις υποθέσεις και θα θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή του».
Η Ρωσία έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο το δικαστήριο. Το 2023, το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία. Η Ρωσία έχει απαγορεύσει την είσοδο στον επικεφαλής εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν και έχει τοποθετήσει τον ίδιο και δύο δικαστές του ΔΠΔ στον κατάλογο των καταζητούμενων.