Σχεδόν τα δύο τρία των κρατών μελών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) – 79 από τις 125 χώρες μέλη – με κοινό τους ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα (7/2), προειδοποίησαν πως οι κυρώσεις που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά του Δικαστηρίου «αυξάνουν τον κίνδυνο ατιμωρησίας για τα πιο σοβαρά εγκλήματα και απειλούν να υπονομεύσουν το διεθνές κράτος δικαίου».
«Ως ισχυροί υποστηρικτές του ΔΠΔ, εκφράζουμε τη λύπη μας για οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της ανεξαρτησίας του Δικαστηρίου», προσέθεσαν οι 79 υπογράφουσες χώρες, στο ανακοινωθέν που συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Σλοβενίας, του Λουξεμβούργου, του Μεξικού, της Σιέρα Λεόνε και του Βανουάτου.
Μεταξύ των χωρών που υπογράφουν είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νότια Αφρική, η Παλαιστίνη, η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Χιλή και ο Παναμάς.
«Σήμερα, το Δικαστήριο αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου προκλήσεις», τονίζουν οι 79 χώρες, κάνοντας ειδική αναφορά στις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων του Δικαστηρίου, προσθέτοντας πως «τέτοια μέτρα αυξάνουν τον κίνδυνο ατιμωρησίας για τα πιο σοβαρά εγκλήματα και απειλούν να υπονομεύσουν το διεθνές κράτος δικαίου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της τάξης και της ασφάλειας στον κόσμο».
Κίνδυνος για την ασφάλεια θυμάτων, μαρτύρων και δικαστικών λειτουργών
Οι κυρώσεις «ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την εμπιστευτικότητα ευαίσθητων πληροφοριών και την ασφάλεια εμπλεκόμενων, συμπεριλαμβανομένων θυμάτων, μαρτύρων και δικαστικών λειτουργών, πολλοί από τους οποίους είναι πολίτες των χωρών μας», τονίζουν, σημειώνοντας πως οι κυρώσεις «θα υπονομεύσουν σοβαρά όλες τις υποθέσεις που διερευνώνται, καθώς το Δικαστήριο μπορεί να αναγκαστεί να κλείσει γραφεία του».
Οι 79 χώρες επιβεβαίωσαν επίσης τη «συνεχή και ακλόνητη υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία, την αμεροληψία και την ακεραιότητα» του Δικαστηρίου, «ζωτικού πυλώνα» της διεθνούς δικαιοσύνης. «Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του έργου του ΔΠΔ, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του αποτελεσματικά και ανεξάρτητα», γράφουν.
Μεγάλη μερίδα της διεθνούς κοινότητας καταδικάζει με ανακοινώσεις της από το πρωί το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε χθες ο Τραμπ, με το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να το κατηγορεί για «παράνομες και αβάσιμες ενέργειες εναντίον της Αμερικής και του στενού συμμάχου μας, του Ισραήλ» και για «κατάχρηση εξουσίας».
Μεταξύ των τιμωρητικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, είναι η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε δικαστικούς λειτουργούς, υπαλλήλους και άλλους εργαζόμενους στο ΔΠΔ, καθώς και σε στενούς συγγενείς τους. Το διάταγμα προβλέπει επίσης το «πάγωμα» τυχόν περιουσιακών στοιχείων των προσώπων αυτών στην αμερικανική δικαιοδοσία.
Αν και οι ΗΠΑ περιλαμβάνονται στα 125 κράτη μέλη του ΔΠΔ, οι κυρώσεις θα μπορούσαν να το οδηγήσουν σε επιχειρησιακή παράλυση.
Ολλανδία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία καταδίκασαν την απόφαση Τραμπ
Εκτός από το ίδιο το Δικαστήριο, τον ΟΗΕ, την ΕΕ, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους η Ολλανδία – χώρα στην οποία το ΔΠΔ έχει την έδρα του – η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, καταδίκασαν την απόφαση Τραμπ.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχοφ δήλωσε ότι η χώρα του θα επιδιώξει να διασφαλίσει πως το Δικαστήριο, που εδρεύει στη Χάγη, μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
«Φυσικά και, ως χώρα φιλοξενίας, έχουμε ευθύνη να διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανά πάσα στιγμή. Και αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», διεμήνυσε ο Σχοφ στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.
Λονδίνο και Παρίσι, με ανακοινώσεις τους, διατύπωσαν επίσης την στήριξή τους στο Δικαστήριο.
Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, σε ερώτηση που δέχθηκε για το θέμα, τόνισε πως η Βρετανία υποστηρίζει την ανεξαρτησία του ΔΠΔ και δεν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους του.
«Αυτό είναι υπόθεση των ΗΠΑ», είπε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους. «Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία του ΔΠΔ και ως εκ τούτου δεν έχουμε σχέδια να επιβάλλουμε κυρώσεις σε μεμονωμένους δικαστικούς λειτουργούς».
Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών επίσης επιβεβαίωσε τη στήριξη του Παρισιού στο Δικαστήριο, τονίζοντας πως η Γαλλία θα κινητοποιηθεί με εταίρους της, ώστε το ΔΠΔ να μπορέσει να συνεχίσει την αποστολή του ανεξάρτητα και αμερόληπτα.