Η συγκέντρωση των τρακτέρ, που διοργανώνεται από την οργάνωση Save British Farming, θα πραγματοποιηθεί έξω από το Κοινοβούλιο. Oι βουλευτές συζητούν ένα ηλεκτρονικό αίτημα σχετικά με τις τρέχουσες φορολογικές απαλλαγές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που εργάζονται.

Από τον Απρίλιο του 2026, τα κληρονομούμενα γεωργικά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1 εκατ. λιρών, τα οποία προηγουμένως απαλλάσσονταν, θα υπόκεινται σε φόρο με συντελεστή 20%, δηλαδή το ήμισυ του συνήθους συντελεστή.

Τη Δευτέρα, ο Νάιτζελ Φάρατζ που υποστήριξε την πορεία είπε στους αγρότες που συγκεντρώθηκαν: «Έχουν 100 βουλευτές των Εργατικών που εκπροσωπούν αγροτικές ή ημι-αγροτικές εκλογικές περιφέρειες. «Και, απ’ ό,τι βλέπω, το κοινό υποστηρίζει την ιδέα ότι η οικογενειακή γεωργική εκμετάλλευση δεν πρέπει να εκλείψει. Πολιτικά, νομίζω ότι μπορούμε να το κερδίσουμε αυτό».

Και πρόσθεσε: «Ας πούμε όχι στους φόρους θανάτου. Να σταματήσουμε τους φόρους θανάτου». Ο Νάιτζελ Φάρατζ του Reform UK φιγουράρει ψηλά στις δημοσκοπήσεις. Από τους πρωτεργάτες του Brexit, τηρεί μια αυστηρή αντιμεταναστευτική στάση και στηρίζει τις πολιτικές των Ντόναλντ Τραμπ και ‘Έλον Μασκ.

Η κυβέρνηση δήλωσε: «Πρόκειται για μια δίκαιη και ισορροπημένη προσέγγιση, η οποία διορθώνει τις δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες όλοι βασιζόμαστε, επηρεάζοντας περίπου 500 κτήματα ετησίως».

Γιατί διαμαρτύρονται οι αγρότες της Βρετανίας;

Ο φθινοπωρινός προϋπολογισμός που παραδόθηκε από την υπουργό Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς Reeves επεκτείνει τον φόρο κληρονομιάς (IHT) στη γεωργική γη, προκαλώντας την κριτική των αγροτών. Επίσης, παγώνει τα κατώτατα όρια του IHT για δύο επιπλέον χρόνια, από το 2028 έως το 2030.

Επί του παρόντος, οι πρώτες 325.000 λίρες μιας περιουσίας απαλλάσσονται από το IHT, ενώ όλα τα υπόλοιπα φορολογούνται με 40 τοις εκατό. Ωστόσο, διάφορα επιδόματα σημαίνουν ότι το όριο για τους περισσότερους ανθρώπους είναι σημαντικά υψηλότερο. Για τη γεωργική γη, ο συντελεστής θα επιβάλλεται στο 20%, με διαθέσιμη έκπτωση 50%.

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι επωμίζονται το κύριο βάρος ενός συστήματος που χρησιμοποιούν οι πλουσιότεροι για να αποφύγουν εντελώς την καταβολή του φόρου κληρονομιάς. Η επέκταση του IHT σε αγροκτήματα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου λιρών (αν και οι περισσότερες περιουσίες αξίας κάτω των 3 εκατομμυρίων λιρών δεν θα πληρώνουν IHT λόγω των επιδομάτων) οδήγησε σε διαμαρτυρίες έξω από το συνέδριο των Ουαλών Εργαζομένων πέρυσι.

Τι δηλώνουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης;

Απαντώντας στην αίτηση που έχει σχεδόν 150.000 υπογραφές, το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης προς τους αγρότες παραμένει «ακλόνητη». Ωστόσο, η κυβέρνηση επέμεινε ότι υπάρχει επίσης «επείγουσα ανάγκη να αποκατασταθούν τα δημόσια οικονομικά με όσο το δυνατόν πιο δίκαιο τρόπο. Η μεταρρύθμιση των ελαφρύνσεων επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία».

Το Κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει την αναφορά – η οποία έχει προειδοποιήσει ότι οι αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ θα μπορούσαν «να καταστρέψουν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε εθνικό επίπεδο, αναγκάζοντας τις οικογένειες να πουλήσουν γη και περιουσιακά στοιχεία μόνο και μόνο για να παραμείνουν στην ιδιοκτησία τους» – τη Δευτέρα σύμφωνα με την Standard.

Τι λένε οι ίδιοι οι αγρότες;

Ο Πολ Βίκαρυ, από το Σέβενοουκς, δήλωσε μιλώντας στο BBC, ότι ανησυχεί για το μέλλον της οικογενειακής του φάρμας. Εξήγησε: «Η ταμειακή ροή στις περισσότερες οικογενειακές εκμεταλλεύσεις δεν είναι αρκετά μεγάλη για να πληρώσουν αυτούς τους φόρους. Για να πληρώσουμε τον φόρο κληρονομιάς θα έπρεπε να κόψουμε το αγρόκτημά μας στο μισό. Έτσι, η επισιτιστική ασφάλεια για τη χώρα από τους αγρότες πολλών γενεών θα εξαφανιζόταν».

Οι αγρότισσες Κλερ Σίμουρ, από το Κράνμπρουκ και Τζάζμιν Γκλόβερ από το Μπράντς Χατς, συμμετείχαν επίσης στη διαμαρτυρία. Η Σίμουρ δήλωσε ότι: «Η κυβέρνηση πρέπει να μας υποστηρίξει σήμερα και να διατηρήσει τη βιομηχανία που αναπτύσσεται και παράγει στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η Γκλόβερ, η οποία είναι αγρότης πέμπτης γενιάς, λέει ότι ανησυχεί για το μέλλον της. «Εάν ο μελλοντικός φόρος τεθεί σε ισχύ, δεν θα έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αναλάβουμε τα οικογενειακά μας αγροκτήματα και η γενιά μας δεν έχει καμία πιθανότητα να συνεχίσει τη βιομηχανία», δήλωσε.

Τον Νοέμβριο, δεκάδες αγρότες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία με τρακτέρ που πήγαιναν αργά στους δρόμους του Ντόβερ για να διαμαρτυρηθούν για τις αλλαγές. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων δήλωσε ότι θα επενδύσει 5 δισ. στερλίνες στη γεωργία κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών και θα μεταρρυθμίσει τους κανόνες σχεδιασμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για να στηρίξει την παραγωγή τροφίμων.





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *