Είναι μια ψυχρή μεσημεριανή ημέρα του χειμώνα στη Σεγκόβια, στο κεντρικό τμήμα της Ισπανίας, και οι τουρίστες έχουν συγκεντρωθεί στους πρόποδες του ρωμαϊκού υδραγωγείου της πόλης, κοιτάζοντας τα διάσημα τόξα του και βγάζοντας selfies.
«Το ισπανικό μοντέλο είναι επιτυχημένο γιατί είναι ένα ισχυρό μοντέλο και αυτό εγγυάται τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης»
Πολλοί από τους επισκέπτες είναι Ισπανοί, αλλά υπάρχουν και τουρίστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Ασιάτες και Λατινοαμερικανοί, που έλκονται από τη ιστορική γοητεία της Σεγκόβια, τη γαστρονομία της και τη θεαματική τοποθεσία της, πέρα από τα βουνά βόρεια της Μαδρίτης. «Υπήρξε μια στιγμή κατά τη διάρκεια της Covid που σκέφτηκα “ίσως ο τουρισμός ποτέ να μην είναι ξανά όπως πριν”», λέει η Ελένα Μιρόν, μια τοπική ξεναγός. «Αλλά τώρα τα πράγματα είναι πολύ καλά και νιώθω ότι φέτος θα είναι μια καλή χρονιά, όπως το 2023 και το 2024. Είμαι χαρούμενη, γιατί μπορώ να ζήσω από αυτήν τη δουλειά που αγαπώ».
Η Ισπανία ανταγωνίζεται τη Γαλλία
Η Ισπανία υποδέχτηκε ρεκόρ 94 εκατομμυρίων επισκεπτών το 2024 και τώρα ανταγωνίζεται με τη Γαλλία, η οποία υποδέχτηκε 100 εκατομμύρια, για να γίνει το μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο στον κόσμο.
Η μετα-Covid επέκταση του τουριστικού κλάδου, είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται με μεγαλύτερους ρυθμούς από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφοντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2% πέρυσι.
Αντίθετα, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το 2024, ενώ η γαλλική αυξήθηκε κατά 1,1%, η ιταλική κατά 0,5% και η βρεταενική κατά 0,9%.
Αυτό εξηγεί γιατί το περιοδικό Economist κατέταξε την Ισπανία ως την καλύτερη οικονομία στον κόσμο.
«Το ισπανικό μοντέλο είναι επιτυχημένο γιατί είναι ένα ισχυρό μοντέλο και αυτό εγγυάται τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης», λέει ο Κάρλος Κουέρπο, υπουργός Οικονομικών.
Επισημαίνει ότι η Ισπανία ήταν υπεύθυνη για το 40% της ανάπτυξης της ευρωζώνης πέρυσι. Αν και τόνισε τη σημασία του τουρισμού, ο κ. Κουέρπο ανέφερε επίσης τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, την τεχνολογία και τις επενδύσεις ως παράγοντες που βοήθησαν την Ισπανία να ανακάμψει από το βάθος της πανδημίας, όταν το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 11% σε ένα χρόνο.
«Βγαίνουμε από την περίοδο της Covid χωρίς ουλές και εκσυγχρονίζοντας την οικονομία μας, αυξάνοντας έτσι το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ», προσθέτει.
Πηγή: ot.gr