Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης (11/2) η συνεδρίαση των Επιτροπών Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Κώστας Παπαζάχος, η σεισμική δραστηριότητα είναι στα «ίδια επίπεδα και τα μέτρα παραμένουν ως έχουν».
«Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, στην περιοχή της Άνδρου έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα περισσότεροι από 1.100 σεισμοί από την 1η Φεβρουαρίου, με μέγεθος πάνω από 3 με μέγιστο αριθμό 5,3 και η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στα ίδια περίπου επίπεδα», είπε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Υπάρχει μια ελαφρά μετατόπιση των επικέντρων προς την Αμοργό τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο, τόνισε. «Επίσης, δεν είναι ανησυχητικό ότι οι κάτοικοι στα διαφορετικά νησιά αισθάνονται με διαφορετικό τρόπο τους σεισμούς, μια και τόσο η απόσταση όσο και ο τρόπος που γίνονται σεισμοί επηρεάζει το πόσο κάθε άνθρωπος αισθάνεται αυτές τις σεισμικές δονήσεις», πρόσθεσε.
Η ηφαιστειακή διέγερση στο εσωτερικό της καλντέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο.
Πέρα από τα φαινόμενα αυτά, οι επιτροπές θα ήθελαν να επισημάνουν στους κατοίκους ότι πρέπει να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί από την Επιτροπή, όπως είναι η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων, η επιλογή ασφαλών διαδρομών κατά τη μετακίνησή τους στα νησιά, ιδίως η αποφυγή περιοχών με έντονο καθοριστικό κίνδυνο. Ειδικά για την Σαντορίνη, η αποφυγή χρήσης των τεσσάρων λιμανιών της Καλντέρας, στα οποία αυτός ο κίνδυνος είναι αυξημένος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στα τέσσερα νησιά, δηλαδή στη Σαντορίνη, στην Ανάφη, στη Χίο και στην Αμοργό, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή.
Η Επιτροπή θα συνεδριάσει το Σάββατο προκειμένου να επαναξιολογήσει τα νέα δεδομένα και να εκδώσει το πόρισμα.
Προβληματισμένοι οι επιστήμονες από την πρωτοφανή σεισμική ακολουθία
Από τις χθες το βράδυ μέχρι νωρίς το πρωί οι Κυκλάδες δονήθηκαν 100 φορές. Μέσα σε αυτό το διάστημα, στις 10.30 το βράδυ καταγράφηκε και το μεγαλύτερο σεισμικό μέγεθος μέχρι σήμερα, 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ. Σεισμός αισθητός και στην Αθήνα. Ένας ακόμη 5 και ένας 4.9 είναι ανάμεσα στα σεισμικά μεγέθη που καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες στις Κυκλάδες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Προβληματισμένοι οι επιστήμονες από την πρωτοφανή σεισμική ακολουθία στο Αιγαίο, δεν μπορούν να προεξοφλήσουν αν είναι φυσιολογική ή όχι.
«Αυτό είναι το δυσάρεστο σενάριο το οποίο δεν το έχουμε αποκλείσει… η εκτίμηση μας είναι ότι είναι μια σμηνοσειρά η οποία εξακολουθεί και δίνει σεισμούς 4 και 5, 5.2. Το καλό είναι να συνεχιστεί αυτό μέχρι να ηρεμήσει, έχουμε ήδη φθάσει σε ένα σεισμό ισοδύναμο της τάξεως του 6» δήλωσε ο Θανάσης Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών στο ΕΡΤNews.
Ο κ. Γκανάς συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία, μας έχει προβληματίσει πολύ, δεν την έχουμε ξαναδεί. Aυτό το φαινόμενο είναι δυναμικό και θα έχει αυξομειώσεις».
«Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να παρακολουθούμε τη συχνότητα των σεισμών… έχουμε μια αύξηση αυτές τις ώρες στη σεισμικότητα, ωστόσο όλο αυτό θα πρέπει να το δούμε στο πλαίσιο ολόκληρης της ημέρας ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα», ανέφερε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.
«Είναι πολύ πιθανό να περάσουμε και το Πάσχα με αυτή τη μέτρια δραστηριότητα των 5. 5.2 , 5.3, και απλά το θέμα είναι τώρα, έχοντας φθάσει να ενεργοποιούνται ρήγματα που δίνουν 5.3, αν θα ωριμάσει περισσότερο η όλη συσσώρευση των τάσεων για να ενεργοποιήσει και το μεγάλο ρήγμα της τάξεως των 6 ρίχτερ», δήλωσε ο ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου.