Με τα μάτια στραμμένα στις γερμανικές εκλογές βρίσκονται Ευρώπη και ΗΠΑ. 

Έπειτα από μια έντονη προεκλογική εκστρατεία, στην οποία κυριάρχησαν η παραπαίουσα οικονομία της χώρας τους και μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων που έκαναν το μεταναστευτικό και την ασφάλεια κεντρικό ζήτημα, οι Γερμανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 09:00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), με σαφή εικόνα του αποτελέσματος κατά τη διάρκεια του απογεύματος.

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο 69χρονος συντηρητικός ηγέτης, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας.

Ο Μερτς, υπόσχεται να διορθώσει τα περισσότερα προβλήματα σε τέσσερα χρόνια – μια δύσκολη αποστολή για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και τις υποδομές που τρίζουν.

Εάν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Μερτς κερδίσουν, θα πρέπει να σφυρηλατήσει μια συμμαχία με τουλάχιστον ένα άλλο κόμμα, πιθανότατα τους Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς, η κυβέρνηση του οποίου κατέρρευσε στα τέλη του περασμένου έτους.

Την παραμονή της ψηφοφορίας, ο Μερτς ήταν ανένδοτος ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία είναι έτοιμη να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, μπροστά από την κεντροαριστερά του Σολτς.

Γιατί είναι σημαντικές οι γερμανικές εκλογές

Περίπου 59,2 εκατομμύρια Γερμανοί έχουν δικαίωμα ψήφου, και ενώ εκατομμύρια έχουν ήδη ψηφίσει ταχυδρομικώς, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον το 20% ήταν αναποφάσιστοι πριν από την ημέρα των εκλογών.

Πρόκειται για ένα σημείο καμπής, καθώς η Γερμανία θα πρέπει να λάβει μεγάλες αποφάσεις τόσο στην παγκόσμια σκηνή όσο και στην πατρίδα της.

Η επιλογή που θα κάνει ο γερμανικός λαός θα επηρεάσει τις διεθνείς ισορροπίες. Όσο ισχυρή και αποφασιστική φανεί η Γερμανία, άλλο τόσο ισχυρή θα φανεί και η συνοχή της Ευρώπης, σε μια εποχή που οι παγκόσμιες ισορροπίες αναδιαμορφώνονται.

Ενδεχόμενη κυβερνητική αστάθεια στη μεγαλύτερη και πιο ισχυρή οικονομικά χώρα της ΕΕ θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις σε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, η επόμενη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας θα αντιμετωπίσει έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που έχει καταδικάσει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως δικτάτορα και έχει διασπάσει το ενιαίο μέτωπο της Δύσης κατά της Ρωσίας.

Οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες έχουν επίσης σοκαριστεί από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς  ο οποίος συναντήθηκε με την υποψήφια καγκελάριο του AfD, Αλίς Βάιντελ , και ζήτησε να τερματιστεί το μακροχρόνιο ταμπού της συνομιλίας με την ακροδεξιά.

Στη Γερμανία, αυτό το ταμπού είναι γνωστό ως firewall ή brandmauer.

Διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς

Ο Μερτς κατηγορήθηκε ότι το παραβίασε τον περασμένο μήνα, όταν χρησιμοποίησε την υποστήριξή τους στο κοινοβούλιο. Σε πολλές γερμανικές πόλεις σημειώθηκαν διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς το Σάββατο.

Είκοσι πέντε χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο του Φράιμπουργκ για να διαμαρτυρηθούν κατά της ακροδεξιάς

Το AfD είναι ήδη δημοφιλές σε αρκετά ανατολικά κρατίδια, αλλά αυξάνεται ραγδαία και στα δυτικά, προσελκύοντας υποστήριξη μεταξύ των νεότερων Γερμανών μέσω του TikTok.

Ένα βίντεο της εκστρατείας της Βάιντελ είχε τέσσερα εκατομμύρια προβολές.

Το μήνυμά της είναι απλό: Ψηφίστε AfD, σπάστε το τείχος προστασίας και αλλάξτε τη γερμανική πολιτική.

Το AfD θέλει να εγκαταλείψει την ΕΕ, να καταργήσει τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή, να κατασκευάσει πυρηνικά εργοστάσια και να αποκαταστήσει τις γραμμές φυσικού αερίου και τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Αλλά η φωνή της είναι πιο δυνατή στο θέμα της μετανάστευσης και της ασφάλειας μετά από πέντε θανατηφόρες επιθέσεις από τον περασμένο Μάιο, συμπεριλαμβανομένων τριών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο Μαγδεμβούργο, το Άσαφενμπουργκ και το Μόναχο – και όλες φέρεται να πραγματοποιήθηκαν από μετανάστες.

Ένα περιστατικό με μαχαίρωμα στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο το βράδυ της Παρασκευής κράτησε το θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Το θύμα επέζησε και η αστυνομία δήλωσε ότι ο δράστης ήταν Σύρος και το κίνητρό του αντισημιτικό.

H τελευταία δημοσκόπηση

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση για την Bild:

  • Το CDU οι Χριστιανοδημοκράτες του Φρίντριχ Μερτς κινούνται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%, καθώς λαμβάνουν 29,5%, ένα ποσοστό που μπορεί να δυσκολέψει το σχηματισμό κυβέρνησης.
  • Το ακροδεξιό κόμμα της Αλίς Βαϊντελ Εναλλακτική για τη Γερμανία AFD κινείται στο 21% ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν που ήταν 10,3%.
  • Το SPD το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατικών του Όλαφ Σόλτς στο 15%
  • Το κόμμα των πράσινων με επικεφαλής τον Ρόμπερ Χάμπεκ στο 12,5%
  • Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος της Αριστεράς με το Die Linke που καταγράφει ποσοστό 7,5%
  • Το αριστερό αλλά αντιμεταναστευτικό κόμμα για τη Λογική και τη Δικαιοσύνη της Σάρας Βάγκενκνεχτ καταγράφει ποσοστό 5% και
  • Το FDP οι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ βρίσκονται στο 4,5%

Η τελευταία εικόνα των δημοσκοπήσεων δίνει μία πεντακομματική βουλή.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *