Η Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης των σχέσεων με την ΕΕ μετά το Brexit που σχεδιάζει ο Κιρ Στάρμερ.

Το πρόγραμμα κινητικότητας στην Μεγάλη Βρετανία

Το σχέδιο θα προβλέπει ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές από την ΕΕ θα μπορούν να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για έως και τρία χρόνια, ενώ οι Βρετανοί ηλικίας 18 έως 30 ετών θα έχουν παρόμοια πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόγραμμα κινητικότητας των νέων έχει αναδειχθεί ως ένα από τα βασικά σημεία εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις για μια στενότερη σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Βρυξελλών, με την Ντάουνινγκ Στριτ να απορρίπτει μέχρι στιγμής το σχέδιο. Οι υπουργοί φοβούνται ότι μια συμφωνία για την κινητικότητα των νέων θα παρουσιαστεί ως επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία και θα μοιάζει με προδοσία του Brexit, αναφέρει η Independent.

Όμως, σύμφωνα με τις προτάσεις που θα κατατεθούν από τους Βρετανούς διαπραγματευτές, θα υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό όσων μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ώστε να περιοριστούν οι ανησυχίες για τον αντίκτυπό του στα στοιχεία της μετανάστευσης, ανέφεραν οι Times.

Όσοι έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει επίσης να πληρώνουν πρόσθετη επιβάρυνση για το NHS, αλλά δεν θα δικαιούνται να διεκδικήσουν επιδόματα.

Μία ευπρόσδεκτη κίνηση

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δήλωσαν ότι η πρόοδος σχετικά με τη συμφωνία για την κινητικότητα των νέων ήταν μια «νίκη της κοινής λογικής». Ο εκπρόσωπος του κόμματος για την Ευρώπη, Τζέιμς ΜακΚλίρλυ, πρόσθεσε: «Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για να διορθώσουμε τη διαλυμένη σχέση μας με την ΕΕ και να μειώσουμε τη γραφειοκρατία του Brexit που κρατάει πίσω την οικονομία μας».

Ο Δρ Μάικ Γκάλσγορθυ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κινήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στον Independent: «Αυτά είναι ευπρόσδεκτα νέα. Πρέπει να αρχίσουμε να βγάζουμε τη χώρα από το τέλμα του Brexit χωρίς ανάπτυξη και να αρχίσουμε να δίνουμε στους ανθρώπους ελπίδα για ένα καλύτερο, φωτεινότερο μέλλον».

«Η απελευθέρωση της συμμετοχής των νέων μας και των μικρών επιχειρήσεων είναι μια σημαντική αρχή. Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα δει τώρα ότι η τόλμη, η ελπίδα και η δέσμευση με την Ευρώπη φέρνει έναν αναστεναγμό ανακούφισης από το κοινό και μια πιο ευτυχισμένη προοπτική.»

Και η διευθύνουσα σύμβουλος της ομάδας εκστρατείας Best for Britain, Ναόμι Σμιθ, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «πολύ ευπρόσδεκτη και λογική κίνηση», η οποία «θα δώσει ξανά ευκαιρίες στους νέους Βρετανούς, ενώ θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο που αγωνίζονται με ελλείψεις εργατικού δυναμικού».

Στον αντόποδα, η Πρίτυ Πατέλ δήλωσε: «Μέσα σε λίγους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων τους οι Εργατικοί ήδη προδίδουν το Brexit, οδηγώντας τη Βρετανία πίσω στο να είναι ένας ρυθμιστής κανόνων και ανοίγοντας την πόρτα για την επιστροφή της ελεύθερης κυκλοφορίας».

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θέλει να συνάψει μια «φιλόδοξη» συμφωνία μετά το Brexit με τις Βρυξέλλες εγκαίρως για τη σημαντική σύνοδο κορυφής των ηγετών του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ τον Μάιο.

Οι προβλέψεις που πρέπει να γίνουν

Ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων ήταν ένα από τα κορυφαία αιτήματα των ευρωπαϊκών χωρών κατά τη διάρκεια των μέχρι τώρα προσπαθειών επαναπροσέγγισης του Κιρ Στάρμερ.

Όμως, παρά τη βρετανική παραχώρηση, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να ασκήσουν ακόμη πίεση στους διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου για τα τέλη υγειονομικής περίθαλψης, τα δίδακτρα των πανεπιστημίων του εξωτερικού και το συζητούμενο ανώτατο όριο αριθμού.

Η Βρετανία έχει μια υφιστάμενη συμφωνία κινητικότητας των νέων με την Αυστραλία, βάσει της οποίας ο αριθμός των θεωρήσεων που εκδόθηκαν πέρυσι περιορίστηκε στις 45.000, ενώ όσοι ήρθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του προγράμματος πλήρωσαν κατά μέσο όρο 1.552 λίρες Αγγλίας σε προσαυξήσεις υγείας και 298 λίρες Αγγλίας σε τέλη.

Ένα πρόγραμμα με την ΕΕ θα μπορούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει ανώτατο όριο τις 70.000, αν και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συνάψει συμφωνίες κινητικότητας των νέων με 12 χώρες, μεταξύ των οποίων η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα, η Ισλανδία, η Ουρουγουάη, το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν.

Εκτός από τις πιέσεις που δέχεται από τις Βρυξέλλες, ο Στάρμερ αντιμετωπίζει αυξανόμενες «φωνές» στις τάξεις των Εργατικών για να προχωρήσει σε μια συμφωνία κινητικότητας των νέων. Το Εργατικό Κίνημα για την Ευρώπη, μια ομάδα πίεσης βουλευτών υπέρ της ΕΕ, έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να συνάψει συμφωνία με την ΕΕ.

Και την Τρίτη, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν υποστήριξε τις προτάσεις για ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων με την ΕΕ, λέγοντας ότι είναι «σθεναρά υπέρ» μιας τέτοιας συμφωνίας.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *