Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ήταν στραμμένα τα βλέμματα όλου του πλανήτη. Ο πάγος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έσπασε μετά το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στον Βλαντιμίρ Πούτιν και η έναρξη των διαπραγματεύσεων, για τον πιθανό τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αναπτέρωσε τις ελπίδες για ειρήνη.

O Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη πετύχει κάτι σαν διπλωματική νίκη απλώς και μόνο με τη διεξαγωγή αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως πριν από τρία χρόνια βρισκόταν σε πολιτική απομόνωση.

Η απόφαση του ρώσου προέδρου να εισβάλει στην Ουκρανία τον είχε μετατρέψει σε «παρία»: Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα που καταδίκαζε τη Ρωσία για την «παράνομη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας», ενώ το Κρεμλίνο επλήγη από εκατοντάδες διεθνείς κυρώσεις και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο.

Πριν από τρία χρόνια βρισκόταν σε πολιτική απομόνωση και σήμερα συνομιλεί με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Τζο Μπάιντεν δεν άφησε καμία αμφιβολία για το τι σκέφτεται για τον Βλ. Πούτιν, χαρακτηρίζοντας τον ως «δικτάτορα» και «καθαρόαιμο εγκληματία», ενώ από τον Φεβρουάριο του 2022 δεν υπήρξε καμία ευθεία επικοινωνία των δύο ανδρών.

Η αλλαγή σκυτάλης στην Ουάσινγκτον έφερε αλλαγή ύφους, αλλαγή γλώσσας – και μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία. Από τον «δικτάτορα» Πούτιν περάσαμε στον «δικτάτορα» Ζελένσκι.

Η συνάντηση στο Ριάντ

Οι πρώτες συνομιλίες των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας στο Ριάντ διήρκησαν κάτι λιγότερο από πέντε ώρες και ολοκληρώθηκαν σε «θετικό και δημιουργικό» κλίμα με το Κρεμλίνο και την Ουάσινγκτον να εκφράζουν την ικανοποίησή τους και να συμφωνούν στα επόμενα βήματα.

Η ρωσική αντιπροσωπεία

Πότε θα γίνει το ραντεβού Τραμπ και Πούτιν

«Υπήρξε μια πολύ σοβαρή συζήτηση για όλα τα θέματα που θέλαμε να θέσουμε», δήλωσε ο Γιούρι Ουσάκοφ, κορυφαίος διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σύμφωνα με τον ρώσο αξιωματούχο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να λάβουν υπόψη τα συμφέροντα η μια της άλλης και να προωθήσουν τις διμερείς σχέσεις, ενώ η Μόσχα και η Ουάσινγκτον θα εργαστούν για τον καθορισμό μιας συνάντησης μεταξύ των ηγετών τους.

Ωστόσο, μια σύνοδος κορυφής μεταξύ των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς απαιτείται πρώτα «εντατική δουλειά», σύμφωνα με τον Ουσάκοφ.

Θα χρειαστεί «εντατική δουλειά» πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών, λέει κορυφαίος σύμβουλος του Κρεμλίνου μετά από 4,5 ώρες διαπραγματεύσεων στη Σαουδική Αραβία

O Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τη συζήτηση «πολύ χρήσιμη και πολύτιμη» εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί «ακούσαμε ο ένας τον άλλον» φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι «η αμερικανική πλευρά τώρα έχει μια καλύτερη κατανόηση της θέσης μας». Απέρριψε την προοπτική αποστολής ειρηνευτικών στρατευμάτων, μελών του ΝΑΤΟ, στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «απαράδεκτη», για τη Μόσχα.

Μετά το πέρας των συνομιλιών, οι δηλώσεις ανέδειξαν μια τεράστια αλλαγή στην προσέγγιση της Ουάσινγκτον έναντι της Μόσχας, κόντρα στις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να απομονώσει τη Μόσχα.

ΠούτινΠούτιν

Πανηγυρίζουν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση, άρχισαν να πανηγυρίσουν για την επιστροφή της χώρας τους στο κορυφαίο τραπέζι της διεθνούς πολιτικής σκηνής με τους σχολιαστές να μιλούν για μεγάλη νίκη του Ρώσου προέδρου και να επιχαίρουν για τον παραγκωνισμό «των ενοχλητικών Ευρωπαίων και του Ουκρανού προέδρου». Ο αποκλεισμός τους από τις διαπραγματεύσεις αντιμετωπίζεται ως μεγάλη ταπείνωση της Ευρώπης και ταπείνωση του Ουκρανού ηγέτη, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο προσπαθεί εδώ και καιρό να θέσει υπό αμφισβήτηση την πολιτική νομιμότητα του Ζελένσκι, ιδίως από τη στιγμή που ξεπέρασε την πενταετή προεδρική θητεία του, η οποία επρόκειτο να λήξει τον Μάιο του 2024 (ο ουκρανικός νόμος απαγορεύει τη διεξαγωγή εκλογών ενόσω ισχύει στρατιωτικός νόμος).

Το ενδιαφέρον των ρωσικών ΜΜΕ ξεκίνησε να γίνεται όλο και πιο έντονο μετά την 90λεπτη τηλεφωνική συνομιλία της περασμένης εβδομάδας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν – μια συνομιλία που τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης υπογράμμισαν ότι ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου και όχι του Ρώσου ομολόγου του.

Το ενδιαφέρον των ρωσικών ΜΜΕ ξεκίνησε να γίνεται όλο και πιο έντονο μετά την τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ – Πούτιν

Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Dmitry Kiselyov, της Rossiya Segodnya, δήλωσε ότι «δεν ήμασταν εμείς που διακόψαμε τις σχέσεις», οπότε έκρινε σωστό για τον Τραμπ να κάνει το τηλεφώνημα.

Όπως και άλλοι κορυφαίοι παρουσιαστές των κρατικών μέσων ενημέρωσης, ο Kiselyov ακολούθησε το παράδειγμα των Ρώσων αξιωματούχων που περιγράφουν τη συνάντηση στο Ριάντ ως το πρώτο στάδιο μιας πολύ μεγαλύτερης πιθανής αποκατάστασης των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και ως ένα βήμα προς μια ολοκληρωμένη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Πούτιν και του Τραμπ.

Μπήκαν οι βάσεις για να συνεχιστούν οι συνομιλίες

Στη συνάντηση στη Σαουδική Αραβία συμμετείχαν από την πλευρά της Ρωσίας ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, και από την πλευρά των ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Μάικ Γουόλτζ, και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν ως επόμενα βήματα:

  • Να ορίσουν ομάδες για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας των αποστολών σε Ουάσιγκτον και Μόσχα
  • Να σχηματίσουν μια ομάδα υψηλού επιπέδου για να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις και να εργαστεί μέχρι το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία με τρόπο που να είναι διαρκής και αποδεκτός από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
  • Να εξετάσουν και να συζητήσουν τόσο της γεωπολιτική όσο και την οικονομική συνεργασία που θα μπορούσε να προκύψει από τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
  • Να παραμείνουν αφοσιωμένοι σε αυτή τη διαδικασία για να προχωρήσει με παραγωγικό τρόπο.

Οι συζητήσεις αφορούσαν την ανάγκη για μόνιμο τερματισμό του πολέμου, και όχι απλώς μια προσωρινή εκεχειρία. Το επόμενο διάστημα θα συζητηθούν θέματα εδαφικής κυριαρχίας και εγγυήσεων ασφαλείας, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση των διαπραγματεύσεων χωρίς να γίνει γνωστά αν στις διαπραγματεύσεις υπάρχει συζήτηση για τη διατήρηση από τη Ρωσία των ουκρανικών εδαφών που έχει προσαρτήσει από την έναρξη του πολέμου.





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *